BIH

REAKCIJE Borci ogorčeni zbog izjave člana Predsjedništva BiH

Izetbegović: Srbima bi ostavio više Sarajeva!?

M. AŠČIĆ

23.11.2014

Borci Armije Republike BiH i nosioci najviših ratnih priznanja te predstavnici boračkih organizacija reagirali su jučer na pojedine izjave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem na Face TV-u.

Izetbegović je, između ostalog, govorio o pregovorima u Dejtonu te ustvrdio da bi neke stvari uradio drukčije od svog oca Alije. Problematizirajući ono što je uradio njegov otac i prvi predsjednik BiH, Izetbegović je rekao da bi "Srbima dao više Sarajeva", a za Bošnjake tražio više teritorije oko Drine, što je izazvalo ogorčenje kod boraca.

So na ranu

- Mislim da je trebalo više ostaviti Srbima u Sarajevu, a više Bošnjacima na Drini. Da sam ja pregovarao, ja bih išao na to dvoje - rekao je Izetbegović.

srb-1

Švrakić: Ovo je sramota

Muhamed Švrakić, predsjednik Udruženja "Zelene beretke", kaže za "Avaz" da Izetbegoviću, izgleda, ništa ne znače hiljade poginulih boraca i građana Sarajeva.

- Sramota je da jedan bošnjački političar ovo izjavi. U Sarajevu je za četiri godine ubijeno na hiljade građana i djece. Preživjeli smo pakao. Ko je on da tvrdi da bi nekome dao više ili manje. Istina, Dejton nije bio dobar za žrtve, ali je zaustavio rat. Ovakvim izjavama direktno kritikuje oca Aliju i sve ono što je on uradio. To je so na ranu svim žrtvama - kaže Švrakić.

  •  11.541 građanin poginuo tokom opsade i odbrane Sarajeva

  • 1.600 djece ubijeno dok su linije odbrane grada krvlju branjene

Vahid Alić, demobilisani borac i član "Zelenih beretki", kaže da su "borci siti onih koji bi nešto dijelili preko njihovih leđa".

srb2
Alić: Trebali su odmah podijeliti sve

- Dok su borci ginuli i branili grad, oni su dijelili teritorije. Ovakve izjave to najbolje potvrđuju. Što to nisu uradili prije agresije, da nam djeca ne stradaju? Izgleda da smo se, po tome, uzalud borili i ginuli. Bezobrazno je sada tvrditi da je nešto trebalo dijeliti na ovakav ili onakav način - smatra Alić.

Prolivena krv

Ivica Šutalo, dobitnik Zlatne značke i potpredsjednik Udruženja veterana odreda "Bosna", istakao je da je ovakva izjava Izetbegovića uvreda za sve poginule i preživjele borce Sarajeva.

srb-4
Šutalo: Ima li pravo govoriti

- Ko je Bakir Izetbegović da nešto nekome daje? Dok smo mi krvarili, taj je čovjek spavao u sefu Narodne banke u Sarajevu. Sad, nakon svih patnji, prolivene krvi, on smatra da bi nekome nešto dao više. Kada ovo bude njegova država jedan kroz jedan, neka onda nešto daje i dijeli - smatra Šutalo.

Rađo: Nije Sarajevo ničija babovina

Dževad Rađo, dobitnik najvišeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan", kaže da je ogorčen izjavom koja neprimjerena i neodmjerena.

srb-5
Rađo: Politički neodgovorno

- Nije Sarajevo ni BiH Bakirova babovina da on nekome nešto daje više. Mi smo se borili za jedinstvenu državu. Sada, poslije svih patnji, nakon 200.000 žrtava, on se našao pametan da nešto kroji i prikraja. To je politički neodgovorno. Da nije bilo Armije RBiH, boraca koji su branili BiH, oni ne bi ni otišli do Dejtona. Ne bi imali ni priliku da bilo gdje idu - kaže Rađo.

 Izetbegović u srcu ne nosi "ljiljane", nego Erdoana!?

Govoreći o odnosima s Turskom i Redžepu Tajipu Erdoanu (Recep Tayyip Erdogan), Izetbegović je rekao da postoji lična veza između njega i predsjednika Turske.

- To je čovjek kojeg ja volim, poštujem i cijenim. On je jedan od rijetkih koje nosim srcu. Cijenim ga i volim. I slične emocije on gaji prema meni - rekao je Izetbegović.