BIH

U Ženevi predstavljena knjiga Avde Huseinovića "Stazama bosanskih vitezova"

Autor:Fena

23.11.2014

U organizaciji Kulturnog udruženja Bošnjaka - džemata Ženeva, sinoć je u Ženevi predstavljena nova knjiga autora Avde Huseinovića "Stazama bosanskih vitezova".

 U ovoj knjizi autor je objedinio svoje ranije kolumne i istraživačke priče o viteškom ratnom putu Armije Republike Bosne i Hercegovine. 

- Zahvalan sam ljudima iz džemata Ženeva što su prepoznali važnost objavljivanja jedne ovakve jedinstvene publikacije. Knjiga je sastavljena od tri poglavlja. Prvo poglavlje čine priče o devet heroja oslobodilačkog rata. Drugo poglavlje je posvećeno herojima koji nisu dobili orden heroja oslobodilačkog rata, ali su ostali da žive u narodu. I treće poglavlje obuhvata jednu analizu s današnje vremenske distance nekih od prelomnih događaja i najpresudnijih bitaka tokom odbrane od agresije u periodu od 1992 do 1995. - naveo je Huseinović. 

Promotor i rezenzent knjige bio je Avdo Hebib, koji je naglasio da objavljivanje ovakvih historijskih djela o našoj odbrambeno-oslobodilačkoj borbi ima poseban značaj s obzirom da u "programima obrazovnog sistema nema ni osnovnih elemenata o našoj odbrambeno-oslobodilačkoj borbi jer je ova tematika zabranjena". 

-Narod koji ne baštini svoju historiju mora se upitati za svoju budućnost - potcrtao je kazao je Hebib. 

Na promociji su prisutni gromoglasnim aplauzom uputili podršku bh. glumcu Emiru Hadžihafizbegoviću koji se oporavlja od saobraćajne nesreće, a koji je bio jedan od idejnih inicijatora objavljivanja ovog djela. 

Sva sredstva od prodaje ove knjige bit će usmjerena u Fond džemata Ženeva koji će nastaviti tradiciju objavljivanja djela od značaja za historiju našeg naroda i države BiH.
 
-Kod nas je običaj da se kao zadužbine grade hair-česme. Ova djela također su jedna vrsta hair-česmi s kojih će se naše buduće generacije napajati prijeko potrebnim znanjem o nama - kazao je Ibrahim ef. Husanović, u ime izdavača knjige Kulturnog udruženja Bošnjaka - džemata Ženeva.

Promotivne aktivnosti povodom objavljivanja knjige Avde Huseinovića biti nastavljene u narednim mjesecima širom BiH i dijaspore.