BIH

TUZLA RVI Adem Husejnović umjesto trošne kuće dobit će topli dom

Stanovnici Soline pokrenuli humanitarnu akciju

M. AHMEDIĆ

23.11.2014

U tuzlanskom naselju Solina u toku je humanitarna akcija u okviru koje se gradi kuća šezdesetpetogodišnjem demobilisanom borcu i ratnom vojnom invalidu Ademu Husejnoviću, koji je godinama živio u staroj, trošnoj kući, koja je i srušena. Gradnja je započeta zahvaljujući njegovim dobrim komšijama.

Radovi napreduju

- Nismo više mogli gledati to njegovo stanje u staroj kući. Bez vode, kupatila, bez ikakvih uvjeta za život, a kao RVI živi mjesečno od 42 KM. Zajedno sam s komšijama Mirsadom Latifovićem i Mirzom Okanovićem odlučio početi gradnju kuće i, evo, radovi napreduju - kazao je Izet Imširović, inicijator za izgradnju kuće.

Kako Imširović dalje navodi, s gradnjom kuće počeli su prije mjesec i po, a Adem se prije nekoliko mjeseci doselio kod njega, jer mu je, kaže, neljudski da pusti komšiju da se muči bez vode i drugih osnovnih uvjeta za normalan život. Adem je, naravno, sretan i neizmjerno zahvalan svima.

- Osjećaj je neopisiv. Ja sam ratni vojni invalid koji živi od 42 marke. Ovo mi zaista mnogo znači. Zahvaljujem puno Izetu i svim dobrim ljudima, nikad im ovo neću zaboraviti - kroz suze poručuje Adem.

Pomažu i muftije

Ovom prilikom istaknuto je da su se u ovu humanitarnu akciju odmah uključili Udruženje demobilisanih policajaca „Manevarac", zatim muftije u džamijama u Solini, Medžlis Islamske zajednice Tuzla, firma “Xella BiH”, Tvornica siporeksa Tuzla...

Useliti do zime

Dobri ljudi, organizatori ove humane akcije, nadaju se da će se Husejnović uspjeti useliti u novu kuću do Nove godine, da bi, kako kažu, zimske dane dočekao u svom novom i toplom domu.