BIH

Mala Brijesnica: Uz fabrike i plodne njive, postali i turistička atrakcija

Spoj starog i savremenog

H. ČALIĆ

23.11.2014

Na sredini puta od Gračanice do Doboja smjestilo se naselje Mala Brijesnica, danas ekonomski jako naselje Doboj-Istoka. Brijesničani su, osim na fabrike i plodne njive, farme i lijepe puteve, usmjerili razvoj ovog kraja i ka turizmu.

Sijela i ašikluci

U ovom naselju život se oduvijek vezao uz vodu Kahrimanovaču, oko koje se, prema predanjima, u večernjim satima okupljala omladina da bi se nasula pitka voda za ukućane, ali i da bi se dogovorila sijela i ašikluci. Brijesničani su, stoga, ovu javnu česmu obnovili. U neposrednoj blizini je stara džamija, a oko nje su nove kuće i pokoja stara, među kojima dominira čardaklija Mustafe Osmića Džafića.

Inače, 80-godišnji Mustafa se sve do pojave CIPS-a prezivao Osmić, a onda su mu “pronašli” i drugo prezime i on se složio da mu ga pridodaju da ne bi pod stare dane ispravljao nečiju grešku.

bbb

Pećina Sljepača: Dugačka skoro 300 metara

- U ovoj čardakliji sam se rodio, u njoj su moji djed i nena izrodili devetero djece. Ima predčardak, čardak, dočardak, sobe, verige. Danas dolaze ljudi pa je slikaju, propada, nema se para da se zaštiti - govori Osmić Džafić.

Pećina Šljepača

Uzanim putem stiže se i do kamenitih stijena zvanih Kršići. Lovci, na čelu sa Mustafom Mehmedovićem, sagradili su lovačku kuću na litici, koju su povezali užetom s drugim brdom. Na užetu su izvješene bh. zastave i sijalice, koje noću daju nevjerovatno lijep prizor. Ispod lovačke kuće je pećina Šljepača, mještani kažu, dugačka skoro 300 metara.

Mehmedović ističe da je u planu naći joj kraj i iskopati izlaz na površinu zemlje te napraviti novu turističku atrakciju. Kilometar dalje je Kazan-bašča, vakufska zemlja, na kojoj su izviđači Odreda “Vrba” sagradili kamp, u kojem organiziraju državna prvenstva.

Vodenica stara 250 godina

ccc

Stara vodenica radi punom parom

Na samom kraju Male Brijesnice čuje se žrvanj vodenice potočare, stare 250 godina. Opslužuje je 80-godišnja Rahmana Bećirović, jedina žena mlinar u ovom kraju. Okolicu vodenice uredio je Hajrudin Alibašić pa izgleda kao vikend-kućica. Hranila je Brijesničane u ratu, a hrani ih i danas.

U ovom naselju živi i veliki vakif Omer Habibović, uspješni poduzetnik koji je finansijski pomogao gdje god je zatrebalo, a ponajviše je dao za gradnju dječijeg vrtića.

Atletičarka ponos naselja

ddd

Mediha trenira na livadi i osvaja medalje

Mediha Salkić, 16-godišnja učenica, ponos je svog naselja, jer je osvojila 12 zlatnih, pet bronzanih i tri srebrene medalje u atletici, odnosno u bacanju koplja i diska. Pobjednica je na brojnim domaćim i međunarodnim turnirima, a sa svojim trenerom vježba na običnoj livadi!