KOLUMNE

Arkanovo naslijeđe

Almasa Hadžić ([email protected])

23.11.2014

Nakon ispovijesti Bošnjakinje iz Bijeljine o silovanjima i drugim zvjerstvima koje su nad njom i njenim sugrađankama činili ratni zločinac Željko Ražnatović Arkan i pripadnici njegove garde, Arkanova udovica, srbijanska pjevaljka Ceca Ražnatović, gorljivo je ustala u odbranu njegovih zlodjela. Očekivano.

Bulazni Ražnatovićka po medijima sve i svašta o tobožnjoj dobroti i „časnom vojevanju“ svog supruga zločinca, ne toliko da bi sprala sramotu s prezimena koje nose ona i njeno potomstvo, već zbog mnogo konkretnijih stvari o kojima bi je (zna to ona dobro) kako sudovi tako i potomci žrtava imali šta pitati.

Bijeljinski Bošnjaci ispovijest svoje sugrađanke doživjeli su kao podsjećanje na događaje o kojima i strani i domaći sudovi već 22 godine uporno šute. Šutnjom se, osim zločina, pokušava prikriti organizirana višemilionska pljačka Bijeljinaca kojom je komandirao upravo zločinac Arkan i iz koje je za sebe, svoju djecu i udovicu pjevaljku uzeo najveći dio.  

Mnogim Bijeljincima činjenice o kojima je njihova sugrađanka govorila su poznate, baš kao što su, osim Arkana, poznati i drugi akteri ove priče.

Nažalost, za silovanja organizirana u bijeljinskom Domu omladine, lokalnim kafanama, logorima…Željko Ražnatović Arkan danas ne može odgovarati.

Njegova udovica, koja je naslijedila njegov imetak, pa i novac, zlato i druga opljačka dobra Bijeljinaca (i ne samo njih), itekako može. Pitanje je samo hoće li je o tome pitati sinovi silovanih majki ili oni koje je njen suprug napravio sirotinjom i beskućnicima, ili će to umjesto njih uraditi nadležni sudovi. Kako god, neko će morati!