BIH

TUZLA Mulić: Direktor Mušović mi je zaprijetio "sječom glava"

Nastavnik koji je prijavio prepravljanje ocjena traži smjene

M. AHMEDIĆ

22.11.2014

Profesor fizičke kulture u tuzlanskoj Osnovnoj školi „Novi Grad" Sulejman Mulić jučer je podnio zahtjev Školskom odboru za smjenu direktora ove škole Almira Mušovića zbog, kako kaže, prijetnji, nesavjesnog rada i zloupotrebe položaja.

Podnio tužbu

- Mireli Osmanović, predsjednici Školskog odbora, podnio sam zahtjev za razrješenje direktora Mušovića zbog nezakonitog rada i meni upućenih prijetnji. Kazao mi je da će biti „sječa glava" prilikom ocjenjivanja nastavnika - tvrdi Mulić.

os-novi-grad-tuzla

OŠ "Novi Grad" Tuzla: Brojne nepravilnosti u radu

Dalje je naveo da je prošle godine protiv direktora Mušovića podnio tužbu Osnovnom sudu u Tuzli za nezakonit rad.

- Ove godine podnio sam prijavu za nezakonit rad i Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Tuzlanskog kanton i krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu zbog krivičnih djela zloupotreba položaja i krivotvorenje isprave. Početkom novembra podnio sam prijavu i Ministarstvu obrazovanja TK za nezakonito prepravljanje ocjena, jer me je zaprepastila činjenica da su zaključne ocjene učenicima prepravljene s tri na pet - naglasio je Mulić.

zahtjev999

Mulićev zahtjev Školskom odboru

Navodi da je tražio da se zakaže sjednica da bi direktora pitao kako se mogu prepravljati ocjene bez znanja odgovornog profesora za taj predmet, ali, tvrdi, direktor mu je oduzeo pravo glasa.

Sloboda govora

- Nije mi dao riječ jer se njegov rad u školi svodi samo na monolog. Njegove sjednice su unaprijed određene i zaključene, jer uskraćuje pravo na slobodu govora i mišljenja. Obraćao sam se i direktoru Pedagoškog zavoda Nikoli Čiči, koji mi je rekao da nema odgovor na ovaj problem. Neću odustati sve dok se ove nepravilnosti ne riješe u školi, ovome treba stati ukraj - podvukao je Mulić.

Spustili slušalicu

Povodom ovog problema pozvali smo OŠ „Novi Grad" i tražili direktora škole Almira Mušovića da bi nam kazao svoje mišljenje, međutim, njegova sekretarica koja se nije željela predstaviti, nakon što je čula razlog poziva, spustila nam je slušalicu.

Kontaktirali smo i direktora Pedagoškog zavoda Nikolu Čiču, no do zaključenja ovog izdanja „Dnevnog avaza“ nije odgovorio na naše pozive.