LIFESTYLE

Dramatičan snimak: Otac gađa sudiju stolicom zbog blage kazne ubici dvogodišnje kćerkice

Usmrtio je zajedno sa dedom i bakom

(N. K.)

22.11.2014

Otac dvogodišnje djevojčice koju je, zajedno sa dedom i bakom s kojima se nalazila na ulici, usmrtio vozač automobila kada je zbog prebrze vožnje sletio s puta, gađao je stolicom sudiju holandskog suda nezadovoljan zbog pretjerano blage kazne izrečene počinitelju.

Sudija suda u gradu Rormondu izrekla je vozaču kaznu od samo 120 dana društveno korisnog rada, ili 60 dana pritvora ako ne završi rad, prenijeli su danas svjetski mediji.

Sletjevši s puta, osuđeni muškarac, koji je u vremenu nesreće vozio brzinom od oko 120 kilometara na sat u zoni u kojoj je dozvoljena brzina ograničena na 80 kilometara na sat, na licu mjesta je usmrtio djevojčicu, kao i njenog dedu i baku, stare 67 i 64 godine.

Sudija je, u obrazloženju presude, navela da osuđeniku sljeduje kazna kakva se izriče u sličnim slučajevima.

Lokalni mediji, međutim, navode da je sudija takvu odluku donijela iako vozač nikada nije izrazio grižu savjesti i nikada se nije izvinuo.

Video snimak na kojem se vidi kako ozlojeđeni otac baca stolicu i izlijeće iz sudnice objavljen je na YouTubeu, nakon čega se na društvenim mrežama pojavilo mnoštvo kritika na račun izrečene kazne, prenosi Blic.

Prema navodima lokalnih medija, to pitanje je čak pokrenuto u holandskom parlamentu, a poslanik Joram van Klaveren je, navodno, oštro osudio kaznu kao "apsurdno nisku".