BIH

FOJNICA Razbojnici ubili bogataša, a kod njega našli samo glavicu luka

Legenda o mezaru na Vladića vrhu

H. ČUKLE

22.11.2014

Na području fojničke općine, pored raskrsnica puteva, često se nalaze mezarja i grobovi nepoznatih ljudi o čijem porijeklu se zna samo na osnovu predanja koja se prenose s koljena na koljeno.

Jedan takav mezar nalazi se na raskrsnici puteva na prijevoju Vladića vrh, koji razdvaja Fojnicu od doline rječice Kozice.

Prema jednoj legendi, riječ je o mezaru muslimana koji su 1878. godine branili na tom mjestu prolazak austrougarske vojske u dolinu Fojnice.

Prema drugoj legendi, na tom mjestu ukopan je čovjek koji je ubijen zbog glavice luka.

- Navodno je s druge strane prijevoja Vladića vrh, u dolini rječice Kozice, živio bogat čovjek. Jedne prilike potjerao je nekoliko volova na pijacu u Fojnicu da proda. Kad ih je prodao, dernečio je heftu u kafani. Neki su za to znali, pa su pretpostavili da će imati dosta novca kad proda volove. Čekali su ga u zasjedi na ovoj raskrsnici. Kad su ga nakon sedam dana napokon dočekali, razbojnici su ga ubili. Pretresajući mu džepove, našli su samo jednu glavicu crvenog luka, koja je ostala od meze. Tu su ga zakopali - ispričao nam je jedan mještanin.

Dodaje da je, prema predanju, ubijeni došao na san jednom čovjeku iz obližnjeg naselja i u snu ga zamolio da mu ogradi grob. To je i učinio, a kasnije su godinama stanovnici ograđivali mezar, najprije drvenom, pa onda željeznom ogradom.

Svatovsko groblje

U blizini Vladića vrha, koje je danas poznato fojničko izletište, nalazi se i jedno veće groblje za koje se smatra da je svatovsko. Prema legendi, na tom mjestu su se nekada sreli svatovi pa potukli i poubijali. Danas je groblje zapušteno i obraslo šumom.