NOGOMET

Jedna plaća i bonusi za četiri - hoće li Pape tražiti više?

U ponedjeljak sastanak s otpuštenim selektorom

Autor:M. TANOVIĆ

22.11.2014

Nakon što se u proteklih nekoliko dana u našu javnost sručila bujica imena potencijalnih kandidata za mjesto selektora Bosne i Hercegovine, i ovakvih i onakvih, jučer je u Nogometnom savezu naše zemlje vladalo zatišje.

Izuzev ponude izvjesnog poljskog trenera, za kojeg niko nikada nije čuo, a koji je u faksu koji je poslao na adresu Nogometnog saveza BiH, objavio da je spreman pregovarati o angažmanu, poplave novih imena nema, a sve je izvjesnije da će selektor biti izabran među petoricom kandidata - Vahidom Halilhodžićem, Robertom Prosinečkim, Amarom Osimom, Mehmedom Baždarevićem i Farukom Hadžibegićem, a posljednja dvojica već su dostavili kandidature. Najozbiljniji je, naravno, Halilhodžić, a od ishoda pregovora s njim sljedeće sedmice (šanse, ipak, nisu tako velike), zavisit će kako će se stvari dalje odvijati.

Otkazna klauzula

Dok komisija na čelu sa predsjednikom Saveza Elvedinom Begićem, tek treba početi pripremati konačnu listu kandidata i početi razgovarati s njima, ponovo je aktuelan Safet Sušić, odnosno razlaz s njim.

U ponedjeljak, rukovodstvo Saveza obavit će sastanak sa Papetom o tome, nakon čega će, valjda, biti poznato hoće li rastanak biti džentlmenski ili će sve otići u drugom, neželjenom smjeru.

Sušić je u nekoliko navrata rekao da će biti korektan, šta god mu to značilo, ali je teško vjerovati da će otići bez ikakve naknade. Otkazna klauzula u ugovoru je neosporna, jer dva osvojena boda iz četiri od ukupno 10 mečeva u kvalifikacionom ciklusu za Euro 2016. itekako se mogu nazvati ugrožavanjem plasmana reprezentacije BiH na Evropsko prvenstvo tako da Savez nema nikakvu obavezu da mu isplati obeštećenje. No, Pape ga očekuje, a koliko će biti, valjda će reći u ponedjeljak.

Više od 100.000 KM

- Teško je reći kako će se pregovori odvijati. Sušić je mnogo zadužio naš Savez, njegove zasluge za razvoj reprezentacije su neosporne i stoga se svi nadamo da će rastanak biti džentlmenski i da ćemo, na kraju, jedni drugima stisnuti ruke - kaže generalni sekretar NSBiH Jasmin Baković.

Savez će, svakako, morati isplatiti Papetu zaostale obaveze po osnovu ugovora. Znači, jednu plaću, u iznosu od 50.000 KM, ali i dodatke koji su vezani za nju, tačnije bonuse koji bi Papetu, prema ugovoru, trebali biti isplaćeni tek sljedeće godine, nakon što NSBiH dobije novac od televizijskih prava. Otprilike, ukupna suma prelazila bi 100.000 KM. Hoće li to zadovoljiti Papetove želje ili će željeti više?

Aktueliziran Slišković

Jučer se nisu pojavila nova imena koja bi se vezivala uz upražnjenu poziciju selektora BiH, ali je aktuelizirano jedno staro - Blaž Slišković.

sport

Slišković: Vodio reprezentaciju u turbulentnom periodu

Baka je vodio reprezentaciju BiH u periodu od 2002. do 2006. godine, ali nije uspio odvesti tim ni na jedno veliko takmičenje. To je bio period u kojem su Savezom vladali Iljo Dominković i njemu slične individue, zalutale u fudbal, koje su poslije odvele NSBiH pod suspenziju. Reprezentacija je bila sputana stalnim aferama u Savezu i pritiskom navijača te nikada nije ostvarila rezultate kakvi su se od nje očekivali.

 

Bajramović poslao kandidaturu

U NSBiH jučer je stigla kandidatura bivšeg selektora mlade reprezentacije BiH i Sarajeva Šenera Bajramovića.

sport-1

 Bajramović: Mogu odvesti BiH na Euro

Ovaj strateg, koji je za profesionalnu licencu stažirao u madridskom Realu, poznat je po tome što je u mladu reprezentaciju naše zemlje svojevremeno doveo veliki broj igrača koji su poslije postali prvotimci A-tima, među kojima su Zlatan Bajramović, Saša Papac, Zlatan Muslimović...

- Smatram da svojim iskustvom i podrškom Saveza i navijača mogu odvesti BiH na Evropsko prvenstvo - izjavio je Bajramović, koji je, zanimljivo, jedini naš selektor kojeg je bivše, omraženo vodstvo NSBiH kaznilo.