BIH

Rožajac i Mešić ne bendaju Mujkanovića

Kantonalni SDP protiv stava zeničkog

V.B.

22.11.2014

Konkurs za imenovanje direktora Kantonalne bolnice u Zenici (KBZ), raspisan u avgustu, osim što je zorno ilustrirao način izbora na javne funkcije, potvrdio je i da se unutar stranaka vode najžešći sukobi.

Tako je, u nemogućnosti da progura izbor na mandat od četiri godine „nestranačkog“ i aktuelnog v. d. direktora KBZ-a Fadila Šabanovića, inače, kandidata predsjednika SDP-a Zeničko-dobojskog kantona Mirsada Mešića, predsjednik Upravnog odbora (UO) KBZ-a Sead Rožajac (SDP) protekla dva mjeseca odugovlačio izbor.  

Rožajac je odgađanje pravdao željom da menadžment izabere nova Vlada ZDK, ali istina je da je jedini protivkandidat Šabanoviću bio dr. Adnan Begović (SDP), koji je, i pored gubitka izbora SDP-a, dobio jednoglasnu i pisanu podršku za izbor od općinske organizacije SDP-a Zenica, a što je potpisao predsjednik Said Mujkanović.

Naloženo je i smijenjenom premijeru Vlade ZDK Munibu Husejnagiću (SDP) da u saradnji s UO KBZ-a realizira ovu odluku. Begović je u ponedjeljak, bez prisustva Rožajca, na vanrednoj sjednici UO predložen za imenovanje na ovu poziciju, a izbor sada treba potvrditi i ministrica zdravstva Senka Balorda (SDP), koja je pravomoćno osuđena za zloupotrebu službenih ovlasti.