BIH

Iz poraza moramo izaći jači

Nijaz Skenderagić, ugledni bh. privrednik

Redakcija

23.11.2014

Subota, 15. novembar

U Jerusalemu

Restoran hotela „Inbal“ vri od Bosanaca i Hercegovaca. Pratimo „Zmajeve“ i u Izraelu, kao što smo ih pratili na gotovo svim utakmicama prethodnih godina. Svi smo zadovoljni ponovnim druženjem i znatiželjno očekujemo polazak u obilazak historijskih znamenitosti Jerusalema.

Izrael je kolijevka različitih religija, čije obale zapljuskuju četiri mora. Stara raja je opet tu... Brajlovići, Bašovići, Čengići, Šaćiragići, Bubice, Melezovići, Nuko, Ivica, Enko, Rešo, Tahir i njegovi Krajišnici...

Razgledanje Jerusalema započinjemo od Maslinske gore, planine koja se diže istočno od Jerusalema i mjesta mnogih biblijskih i historijskih događaja. Spuštamo se u stari grad i s posebnim osjećajima idemo u obilazak kompleksa džamije Al-Aksa, najstarije islamske građevine - spomenika na svijetu. Usput prolazimo pored jevrejskog, kršćanskog i muslimanskog groblja.

Čujem pitanje zašto se na jevrejskim grobljima nalaze kamenčići, a ne cvijeće ili svijeće?

Razgledanje nastavljamo obilaskom Zida plača, najsvetijeg jevrejskog mjesta u Jerusalemu. Neko u šali govori da bi na ovaj zid trebali doći mnogi bh. političari.
O ljepotama ovog čudesnog grada na izvornom sarajevskom govori vodič Andrej Čerešnješ. Pitam ga otkud ovako dobar sarajevski žargon, a on mi odgovara da je rođeni Sarajlija iz Kolodvorske ulice. Usput saznajem da je tokom agresije na BiH u Izraelu završilo oko tristo porodica s ovih prostora.

Posebnu pažnju privukao mi je novopečeni član naše ekspedicije Sulejmen, koji zamišljeno gleda negdje u daljinu i krišom u džep stavlja šaku zemlje. Sa suzama u očima kaže da je nedaleko odavde rođen i da je nakon skoro pedeset godina prvi put ovdje. Sada je s našim pasošem došao da vidi svoju bivšu domovinu i da podrži „Zmajeve“.

Navečer šetnja s mojim bliskim srodnicima Almirom, Aldinom, Arminom, Adisom ulicama jerusalemskim. Žao mi je što s nama nisu i moji sinovi Mirza i Senad. Njihova sestra Ena nije mogla poći zbog poslovnih obaveza, a oni su se opredijelili da spremaju ispit na faksu.
 
Nedjelja, 16. novembar

Obilazak Betlehema

Danas idemo u obilazak Betlehema, mjesta Isusovog rođenja. Ogromni betonski zidovi, bodljikava žica, prepreke na cesti, uvode nas u jednu tužnu stvarnost, stvarnost podjela. Zid razdvaja one „manje“ vrijedne i one druge. Posjećujemo mjesto Isusovog rođenja, Omerovu džamiju, kupujemo suvenire i povratak nazad. Naoružavamo se navijačkim obilježjima i krećemo put Haife. Uzbuđenje raste. Ide interna kladionica u autobusima. Svi prognoziraju pobjedu naše reprezentacije.

Prelijep moderan stadion, domaći navijači nas prepoznaju po našim navijačkim rekvizitima. Veseli su i vrlo korektni prema nama. Scene razmjene šalova s belgijskim navijačima u Zenici su obišle svijet. Svi se tome dive i čestitaju.

Unutra uzavrela atmosfera. Razmišljam... samo da damo prvi gol, smirit ćete se vi. I zamalo da bi tako!? Lulićeva šansa je otišla u nepovrat, a gol Izraelaca kao da je totalno ošamutio naše igrače. Ni frenetično navijanje „BH Fanaticosa“, te najbolje navijačke grupe, nije pomoglo da izbjegnemo težak poraz.

Iz ovog poraza moramo izaći jači. Nadam se da ćemo makar izboriti baraž i tako opet obradovati naciju i najbolje navijače koji vole svoju državu i kad gube i kad pobjeđuju. Ne pravimo incidente i svugdje smo dobrodošli.

I u Izraelu je bilo tako. Oduševljeni navijanjem i ponašanjem „BH Fanaticosa“, domaći navijači su u 85. minuti utakmice ustali i pozdravili ih.
 
Ponedjeljak, 17. novembar

Javna tajna

U nestvarnoj tišini dolazimo na aerodrom. Komplicirane i dosta duge aerodromske, sigurnosne procedure su dosta skraćene, ponajviše zahvaljujući angažmanu gospođe Borić iz naše ambasade.

Pjanić, Lulić i Begović žure na svoje letove. Gledam u Asmirovo tužno lice. A u petak smo na letu za Tel Aviv proveli dosta vremena u repu aviona. Pričali smo o utakmici, budućim projektima, humanitarnim, ali i poslovnim. Una Bejtović mu daje neke ideje koje on pažljivo sluša. Pitam ga za povredu? Kaže boli me, ali moram igrati pod svaku cijenu! Kakav sportista, patriota, ljudska veličina, pravi kapiten.

Nažalost, neke njegove kolege, javna je tajna na reprezentativnim okupljanjima, vole do kasnih noćnih sati provoditi se po kafanama. Možda se i tu krije odgovor zašto neki od njih neuporedivo bolje igraju u svojim klubovima nego u reprezentaciji.
 
Utorak, 18. novembar

Mnogi se začešljali

Safet Sušić više nije selektor. Pamtit ćemo ga, ipak, po činjenici da je BiH odveo prvi put na Svjetsko prvenstvo u Brazil. Mnogi su se začešljali za njegovog nasljednika.
Vraćam se svakodnevnim poslovnim obavezama...

Srijeda, 19. novembar

Pozivi iz SDP-a

Iz mnogih organizacija SDP-a zovu i traže da potpišem predsjedničku kandidaturu za vanredni kongres. Želio bih pomoći u demokratizaciji i oporavku ove veoma važne političke stranke za Bosnu i Hercegovinu. Želio bih da ona doživi istinsku demokratizaciju u kojoj će tim, a ne pojedinac, odlučivati o njenoj sudbini.

Općenito je, prema mom mišljenju, važno da onome što volite nešto date, doprinesete, a ne da se nečim okoristite. Da su silni političari Bosni dali bar djelić onoga što su od nje dobili, bila bi ovo sretna zemlja. Isto je i sa SDP-om, od kojeg su mnogi živjeli, a da SDP od njih nije vidio nikakve koristi, nego sramotu, i po stranku i po ideju. Nadam se i želim da skori vanredni kongres u tome napravi prijelom.
 
Četvrtak, 20. novembar

Put u Zagreb

Put u Zagreb ranim jutarnjim letom. Čeka me Uprava „Atlantic Grupe“. Radujem se ponovnom druženju sa Emilom, Mladenom, Mirom, Nevenom, Zokom, Srećkom. Sretan sam što sam dio takvog tima. Tek što je objelodanjena nova akvizicija, valja se spremati za nove izazove.

A nije nimalo lako biti uspješan na ovim našim lijepim prostorima balkanskim. Politika, a ne ekonomija, je ta koja odlučuje o našim sudbinama. Nadajmo se da će u skorijoj budućnosti sposobni i uspješni dobiti šansu da upravljaju privrednim i političkim procesima. Samo nas stručni i dokazano sposobni ljudi mogu izvući iz ovog blata i truleži.
 
Petak, 21. novembar

Početi pobjeđivati

U Malagi smo. KK Cedevita večeras gostuje kod Unikahe. Cijela Uprava „Atlantic Grupe“ je pošla s timom da ih podrži. Tim čiji je kapiten Emil Tedeschi zna samo za pobjede.
Nadam se i žarko želim da i naša BiH počne pobjeđivati. Ne samo u sportu...