BIH

Prijetnja sam bahatoj vlasti jer sam držao megafon u ruci!

Mostarac Edin Vejzović dobio deset prijava zbog protesta

Autor:A. DUČIĆ

22.11.2014

Edin Vejzović iz Mostara bio je jedan od najglasnijih bh. građana na brojnim protestima održanim proteklih mjeseci u Mostaru i Sarajevu. Vejzović, koji je i sam na svojoj koži osjetio nepravdu vlastodržaca, zbog čega je digao svoj glas na ulici protiv aktuelne vlasti, ponovo je na tapetu sistema.

Epilog njegovog učešća na protestima je deset prekršajnih prijava zbog navodnog narušavanja javnog reda i mira. Proteklih dana svoje demokratsko pravo koje je ispoljavao na protestima branio je u Općinskom sudu Mostar.

- U proteklim danima dolazili su nam pozivi za sud. Ko je god koristio megafon, prekršajno je gonjen i to bez bilo kakvih upozorenja ili saslušanja u policiji. Nevjerovatno! Probudite se jedan dan i uruče vam sudski poziv. A nemaju nikakve dokaze za ono za što me terete niti su mjerili decibele zbog korištenja megafona. Niko se u Sudu još nije pojavio od validnih svjedoka ko bi dokazao da smo narušavali javni red i mir - kaže Vejzović.

Ne može se, kaže, oteti dojmu da je žrtva bahate vlasti kojoj se nije sviđao način na koji je na mirnim protestima digao glas nezadovoljnog bh. građanina.

- Ja sam na protestima u Sarajevu i u Mostaru držao plakat s porukom: „Nikšiću, volio bih da sam ti brat i da me zaposliš“. Na ovaj način sam izrazio svoje nezadovoljstvo aludirajući na aferu premijera Nermina Nikšića, za kojeg se u javnosti tvrdilo da je u „Autocestama“ zaposlio svog brata. To sam učinio jer i sam trpim posljedice zbog imenovanja u federalnim institucijama po rodbinskoj, jaranskoj ili političkoj liniji - kaže Vejzović.

Naime, ističe kako je u februaru 2012. godine raspisan konkurs za imenovanje direktora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalidnih osoba, ali da ga Vlada FBiH sve donedavno nije okončala, odnosno nije imenovala čelnika ove federalne ustanove. Tek prije nekoliko dana, kaže on, odlučeno je da konkurs bude poništen.

- Mogu samo pretpostaviti da je to učinjeno jer nisu htjeli da se upuste u nezakonitosti, budući da aktuelni v. d. direktora Fonda Ivica Marinović ne ispunjava osnovni uvjet. On je po struci inžinjer, te nema potrebnu diplomu ekonomskog, pravnog ili društvenog smjera. Uprkos tome, Vlada je dopustila da on sve vrijeme bude vršilac dužnosti direktora - ističe Vejzović.

On je bio jedan od kandidata prijavljenih na ovaj konkurs koji je ispunjavao sve uvjete, ali, kako tvrdi, zbog političke nepodobnosti uopće nije uzet u obzir.

Koštala me moja borba

Zbog sumnje u neregularnosti s imenovanjem čelnika Fonda Vejzović je često istupao u javnosti.

- U novembru prošle godine sam se obraćao Nikšiću da se nešto poduzme, ali ništa se nije desilo. Sva ta moja borba i plakat su me, izgleda, koštali pa sam primoran da svoju nevinost i demokratsko pravo na proteste sada branim u sudu - zaključuje Vejzović.