BIH

Na inauguraciji nijednog stranog šefa države

Otužna ceremonija u Predsjedništvu BiH

S. DEGIRMENDŽIĆ

22.11.2014

Ovosedmična inauguracija članova Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića (SDA) Dragana Čovića (HDZBiH) i Mladena Ivanića (PDP), koji su u ponedjeljak, 17. novembra, preuzeli dužnost kolektivnog šefa države, više je ličila na priredbu organiziranu na nivou jedne mjesne zajednice nego na događaj koji je zbog svoje važnosti trebao biti jedan od najsvečanijih u kalendaru dešavanja u najvišoj državnoj instituciji.

Sam protokol svečanog stupanja novoimenovanih zvaničnika na najviše državne dužnosti bio je pun manjkavosti, od toga da su stolice u svečani salon donošene u posljednjem trenutku pa do lošeg ozvučenja.

No, najporaznija činjenica je da na svečanost u Predsjedništvo BiH nisu došli ni svi zvaničnici u našoj zemlji, a kamoli regionalni, ili evropski, niti bilo koji strani. Primjerice, među čak 30 stranih državnika, a među kojima 10 šefova država, prije četiri godine, uz ostalih oko 600 zvanica, prisustvovalo je polaganju zakletve predsjednika Hrvatske Ive Josipovića.

Otužna ceremonija, očigledno nabrzinu organizirana u Predsjedništvu BiH, svela se na iščitavanje teksta zakletve i držanje govora trojice novoizabranih članova, te primanje čestitki veoma malog broja zvanica.

Bakir Izetbegović, koji je prethodni mandat okončao kao predsjedavajući kolektivnog šefa države, morao je dirigirati boljom organizacijom ovog događaja.

Zasigurno i neprisustvovanje visokih zvaničnika iz susjednih i evropskih zemalja ovom događaju dovoljno govori o današnjem položaju BiH i uvažavanju njenih predstavnika vlasti.

Zato je puno važnije ko i zbog čega nije došao lično čestitati novoizabranim članovima Predsjedništva BiH nego ko je bio prisutan na ovoj otužnoj ceremoniji.

Primjeri Josipovića i Nikolića

Inauguracija hrvatskog predsjednika Ive Josipovića u februaru 2010. godine na Trgu svetog Marka u Zagrebu bila je među najspektakularnijim ceremonijama u regionu.

Ceremoniji su prisustvovali predsjednici Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Albanije, Bugarske, Mađarske, Poljske, Slovačke i Kosova, te tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Inauguracija Tomislava Nikolića, srbijanskog predsjednika, 2012. godine, iako nije okupila regionalne i evropske državnike, održana je u prisustvu više od 1.200 zvanica. Među njima je bio i Štefan File (Fule), tadašnji komesar Evropske unije za proširenje.