BIH

Maid Buljubašić, jedini magistar građevine u Doboj-Jugu, naprasno otpušten s posla

Nakon što je ukazao na malverzacije i nezakonite radnje načelnice Jasminke Begić

M. ČABRIĆ

23.11.2014

Nakon što se u Doboj-Jugu sve glasnije počelo govoriti o brojnim malverzacijama s humanitarnom i pomoći namijenjenoj za poplavljene stanovnike, općinska načelnica Jasminka Begić (SDP) ne bira način da se obračuna s neistomišljenicima.

Komunalna naknada

Prvi na udaru se našao Maid Buljubašić, magistar građevinarstva i aktuelni predsjednik OO SBB BiH u Doboj-Jugu. Iako je četiri godine stipendiran kao deficitarni kadar, dva mjeseca nakon što je zasnovao radni odnos na određeno vrijeme naprasno je dobio otkaz iz KP „Vis“ kao tehnološki višak, uprkos činjenici da je jedini s ovom kvalifikacijom u Doboj-Jugu.

- Radio sam na poslovima tehničke pripreme. Trenutno firma nije kadra uraditi kvalitetnu projektnu dokumentaciju niti se prijaviti na neki tender za posao, ali to nije značilo ništa direktoru Adnanu Spreči da mi, po nalogu načelnice Jasminke Begić, uruči ekspresni otkaz. Stalni radni odnos sam zasnovao 5. avgusta ove godine, a već 24. oktobra dobio sam otkaz. Pravi razlog leži u činjenici da sam odbio učestvovati u sumnjivim radnjama s finansijskim transakcijama između KP „Vis“ i načelnice Begić.

Po nalogu direktora Spreče, komunalna naknada u iznosu od 28.550 KM je plaćena unaprijed za godinu na račun Općine samo dva dana nakon što je Općina na račun KP „Vis“ uplatila donaciju od 50.000 KM (izvod „UniCredit banke“ broj 171 od 29. 9. 2014.), ne navodeći za šta su ta sredstva namijenjena. Istim tim novcem Općina je, skoro istovremeno platila obaveze prema KP „Vis“ u iznosu od 28.553,36 KM - navodi Buljubašić.

Krivične prijave

Njegove navode potvrđuje i slučaj Ramiza Hasanića iz Mravića. Iako je svojim novcem angažirao firmu na sanaciji njegovog zemljišta ugroženog nepogodama, plativši račun od 2.340 KM, načelnica Begić je radove koje je Hasanić platio, uz navodno čišćenje kanala i nanosa uz Staru cestu u naselju Mravići, predstavila kao investiciju Općine i KP „Vis“, navodeći kako je samo na ime pogonskog goriva za ovo Općina izdvojila 1.666 litara dizel-goriva. Zbog ovoga je Hasanić načelnicu Begić prijavio policiji.

Isto je učinio i Maid Buljubašić, koji je uz načelnicu policiji prijavio i njenu savjetnicu Samiru Memagić, bivšu v. d.  predsjednice Nadzornog odbora KP „Vis“, zbog lažiranja odluka sjednice Nadzornog odbora i kršenja internih akata preduzeća.

- Prijavljen je i aktuelni direktor KP „Vis“ Adnan Sprečo, kojeg je Memagić primila na mjesto direktora uprkos činjenici da ne ispunjava zakonski uvjet od tri godine radnog iskustva u struci. Uz mnoštvo nezakonitosti, iako je i sam nezakonito postao direktor, Sprečo je odmah po ugovoru o djelu u firmi angažirao svog amidžića Damira Spreču, za šta mu je mjesečno plaćao po 500 KM - ističe Buljubašić.

Još jedna tužba

Tužbu protiv Općine i firme „Dobojputevi“ najavili su i iz Lovačkog društva „Srndać“. Prema nalogu Općine, „Dobojputevi“ su kao izvođač radova u maju ove godine u Mravićima, uprkos upozorenjima stručnjaka da nije pribavljena potrebna dokumentacija, te da lokacija nije pogodna za gradnju sportskog terena, pripremili taj teren za izgradnju nogometnog stadiona. Nestručno izvedeni radovi su rezultirali pokretanjem tla koje je ugrozilo lovačku kuću i pomoćne objekte, prijeteći da načini štetu od oko 500.000 KM.

Građani traže smjenu, načelnica negira političku pozadinu

Da je građanima Doboj-Juga voda došla do grla, svjedoči i činjenica da ovih dana, uz najavu novih protesta, potpisuju peticiju za opoziv načelnice Jasminke Begić.

jasminka-begic

Negira političku pozadinu

Ona, pak, u pisanom odgovoru na naš upit negira političku pozadinu otkaza Maidu Buljubašiću, smatrajući „neozbiljnim i uvredljivim naše interesovanje za finansijske i druge malverzacije lokalne administracije kojoj je dvije godine na čelu“. „Uvredljivim“ smatra i interes policije za cijeli slučaj pa je, kako nezvanično saznajemo, u Doboj-Jugu prije nekoliko dana, navodno, utrčala u Policijsku stanicu i verbalno vrijeđala policajce na dužnosti. Ne znamo hoće li, uz više krivičnih, za ovo službeno biti podnesena i jedna prekršajna prijava protiv bahate načelnice.