BIH

NSRzB ponovo u vlasti!

Dogovori u TK

A. H.

22.11.2014

Nakon ovosedmičnih razgovora s predstavnicima SDA sasvim je izvjesno da će dio nove parlamentarne većine u Tuzlanskom kantonu (TK) ponovno biti i Narodna stranka Radom za boljitak (NSRzB).

Predsjednik KO NSRzB-a TK Mersed Šerifović u utorak je s čelnicima KO SDA TK dogovorio podršku novoj parlamentarnoj većini u Skupštini TK, ali i dio kolača u izvršnoj vlasti. Je li s dogovorom saglasan Šerifovićev partijski kolega Samir Kamenjaković još se ne zna, posebno zbog općepoznate činjenice da ovaj Lijanovićev dvojac već duže nije baš u najboljim odnosima.  

Da je to tako, vidjelo se i na konstituirajućoj sjednici Skupštine TK, kada je došlo do varnica između Šerifovića i Kamenjakovića oko toga ko će biti predsjednik Kluba poslanika njihove stranke u Kantonalnoj skupštini. Naime, Kamenjaković je na posljednjim izborima osvojio daleko veći broj glasova od Šerifovića, čime je sebe opravdano legitimirao da on u naredne četiri godine bude na čelu stranačkog kluba.

Jesu li Šerifović i Kamenjaković usaglasili stavove prije razgovora sa SDA, znat će se na prvom nastavku konstituirajuće sjednice. Za sada u SDA računaju na podršku „sigurnih 20 ruku“ (SDA, DF, BPS i NSRzB). Bude li Kamenjaković glasao za ono što je Šerifović dogovorio, bit će ih 21.