CRNA HRONIKA

Kalender Turkoviću: Živio sam za dan kada ću svjedočiti protiv tebe

SUD BiH Nastavljeno suđenje zločinačkoj grupi iza koje je ostalo pet leševa

Autor:A. ALJIMI

22.11.2014

U Sudu BiH jučer je nastavljeno suđenje u drugostepenom postupku zločinačkoj organizaciji Zijada Turkovića. Podsjećamo da je Turković prvostepenom presudom osuđen na 40 godina zatvora, kao i Milenko Lakić Laki, dok je Saša Stjepanović dobio 12, Fadil Aljović pet, a Muamer Zahitović Ševrtko tri godine.

Razotkrio zločine

Jučer je nastavljena reprodukcija snimka svjedočenja Isljama Kalendera, koji je svojim iskazom u potpunosti razotkrio zločine Turkovićevog klana.

Kalendera je na snimku unakrsno ispitao Kerim Čelik, branilac optuženog Aljovića. Čelik je pitao svjedoka da li je istina da je Aljovića prvi put vidio dan prije ubistva Mithata Mekića Mikija te njegove trudne djevojke Lusije Salas Kortez.

Kalender je kazao da to nije tačno te da je s Turkovićem dvogledom posmatrao Aljovića, Hajrudina Memovića (priznao krivicu, osuđen na pet godina), Mekića i njegovu djevojku.    

Čelik je nakon toga citirao Kalenderu djelove njegovih ranijih iskaza, u kojima je, prema njegovom mišljenju, tvrdio drugačije.

Nakon unakrsnog ispitivanja, optuženi su Kalenderu postavljali pitanja.

milenko-lakic-2

Lakić: Zikin ubica

Lakić je pitao Kalendera da li je on bio u svađi sa svojom porodicom kada je dolazio kod njega kući, na šta je svjedok kazao da nije.

- Upao si u kuću nadrogiran i sa pištoljem, isprepadao si mi djecu – dodao je Kalender.

Lakić je pitao svjedoka i ko ga je upoznao s Rajkom (ubijeni Rajko Milovanović Grga).

- S Rajkom ste me upoznali ti i Zijad. Ti i Zijad ste se svađali i tukli pištoljima. Zato si cijelu noć plakao kod mene kod kuće – odgovorio je Kalender.

- Jesmo li se drogirali zajedno - nastavio je sa pitanjima Lakić, na šta je Kalender rekao: “Jesmo, ti si uzimao kokain i heroin, svi smo ti donosili drogu, nismo ti mogli nadonositi dovoljno.”

Pitanja je postavljao i Saša Stjepanović, kao i Hajrudin Memović, koji se, na kraju, i rasplakao. Ostali optuženi suzdržali su se od ispitavanja Kalendera, konstatirajući da ne govori istinu.  

Na snimku se vidi kako specijalci uvode optuženog Turkovića da bi i on mogao postavljati pitanja Kalenderu.

- Od tri dana, dan i po sam prisustvovao, jer sam dobivao crvene kartone – rekao je na početku Turković.

Pitao je Kalendera: “Što se kriješ iza monitora?”, a Kalender je odgovorio: “Hoćeš da ustanem?” Turković je Kalenderu postavio mnogo pitanja, na koja je tužiteljica Kajmaković prigovarala, jer nisu imala veze s optužnicom.

 Istječe pritvor

- Govorio si da sam ja prevario mnoge ljude, je li tako – upitao je Turković Kalendera, a on mu je odgovorio: “Sve si prevario i pobio, samo sam ja ostao.”

Turković ga je pitao da li je planirao ikada ići izvan BiH.

- Živio sam za ovaj dan, kada ću svjedočiti protiv tebe i otići – kazao je Kalender.

Optuženi je pitao zaštićenog svjedoka da li je ljut na Semira Cerića Koketa zbog “Belamija”.

- Nisam ljut na Koketa, on je bio gospodin, dok ga ti nisi natjerao na neke stvari, slušaj bolje, jer imaš kokainski mozak, to sam ranije govorio – rekao je Kalender.

Sudija Senadin Begtašević naglasio je da 26. novembra ove godine optuženima istječe pritvor pa je pozvao Tužilaštvo i odbrane da se izjasne.

telo-mek

Odnošenje tijela Mithata Mekića

Fahrija Karkin, Turkovićev branilac, zatražio je da ga puste iz pritvora te da mu se odrede mjere zabrane.

- Tužilaštvo i dalje smatra da je mjera pritvora jedina mjera kojom se u potpunosti može osigurati prisustvo optuženih u sudnici – kazala je tužiteljica Kajmaković.

Vijeće se jučer nije izjašnjavalo o ovom prijedlogu. Sljedeće ročište zakazano je za 24. novembar ove godine.

Sluša tuđe svjedoke

Aljović je jučer na pretresu u obraćanju Sudu rekao da se već tri i po godine nalazi u pritvoru i da su ga samo tri svjedoka spomenula.

- Slušam ovdje tuđe svjedoke tri i po godine. Pričaju o nekim stanovima i apartmanima. Ovo nema ni u Etiopiji – rekao je Aljović.