SARAJEVO

Stari Grad dobiva savremenu garažu, sportsku dvoranu...

SAZNAJEMO Naredne godine realizacija četiri velika razvojna projekta

A. NALO

22.11.2014

Naredne godine u Starom Gradu počinje realizacija četiri velika razvojna projekta. Prema riječima načelnika Ibrahima Hadžibajrića (SBB), radi se o izgradnji javne garaže prekoputa Vijećnice i savremene sportske dvorane uz Osnovnu školu "Edhem Mulabdić".  

Odobravanje kredita

U planu je i nadziđivanje centralnog objekta Doma zdravlja "Stari Grad" te utopljavanje općinske zgrade. Da bi se ove projekti što prije realizirali, Općina je, zbog svoje stabilnosti, tražila i kreditna zaduženja.

ibarhim

Hadžibajrić: Nada se pozitivnom ishodu

- Saudijski fond za razvoj u martu 2015. godine razmatrat će zahtjev za kreditno zaduženje Općine. Od tog novca realizirat ćemo ova četiri projekta, koji su od općeg interesa za naše građane. Dosad sam s predstavnicima Fonda, a na osnovu ranije date saglasnosti Vlade FBiH za kreditno zaduživanje, imao nekoliko sastanaka. Optimista sam i nadam se pozitivnom ishodu po pitanju odobravanja kredita - rekao je Hadžibajrić.

Prema njegovim riječima, odmah po dobivanju kredita Općina bi već u aprilu naredne godine pokrenula tenderske procedure, nakon čega bi mogli početi radovi.

skola-dvoriste-projekt

Budući izgled sportske dvorane uz OŠ "Edhem Mulabdić"

- Izgradnjom garaže s multifunkcionalnim trgom u ulici Avdage Šahinagića ublažit ćemo problem nedostatka parking prostora u gradskoj jezgri. Osim toga, riješit će se problem saobraćaja u mirovanju. Cijeli prostor osvježit ćemo i novim sadržajima da bi se na toj lokaciji što više zadržavali građani i turisti te zelene površine opremiti savremenim mobilijarom za djecu - ističe Hadžibajrić.

Teleskopske tribine

Zahvaljujući kreditu, uz OŠ "Edhem Mulabdić" imat ćemo savremenu sportsku dvoranu koja će imati igralište s teleskopskim tribinama, kancelarije, galeriju s koje će se moći posmatrati sportska takmičenja, svlačionice za sportiste, sudije, nastavnike...

Nadziđivanje zgrade Doma zdravlja

Nadziđivanjem centralnog objekta Doma zdravlja "Stari Grad", koji je građen tokom 60­ih godina prošlog stoljeća, značajno će se unaprijediti kvalitet usluga i rad ljekara s pacijentima.

- Sadašnji objekt ne zadovoljava potrebe pružanja primarne zdravstvene zaštite stanovnicima općine. Naredne godine pristupit ćemo i projektu poboljšanja energetske efikasnosti zgrade Općine Stari Grad. Utopljavanjem će se povećati toplinska udobnost, a na godišnjem nivou ostvarila bi se ušteda toplotne energije od 72 posto te smanjile emisije CO2 u zraku - rekao je Hadžibajrić.