SARAJEVO

Sarajevo: Raskrsnica kod pekare AS najopasnija u gradu!

Gradnja kružnog toka na dugom štapu, pješaci i vozači ogorčeni

F. N.

22.11.2014

Raskrsnica na Hrasnom Brdu kod pekare AS jedna je od najkritičnijih za vozače, a rizik za pješake dok prelaze ulicu je prevelik. Zbog lošeg planiranja i rasporeda traka i pravaca dolazi do čestih saobraćajnih nesreća.

Ogorčeni građani krive nadležne iz Općine Novo Sarajevo, na čelu s načelnikom Nedžadom Koldžom (SDA), koji godinama nisu u stanju uraditi nešto kako bi zaštitili građane, čija je sigurnost ugrožena.

Česti kolapsi

Iako je odavno na ovoj lokaciji najavljivana gradnja kružnog toka, pothodnika za pješake i drugih sadržaja, kako trenutno stvari stoje, od tog projekta zadugo neće biti ništa.

Sugrađanin Kemal Husić, koji na Hrasnom Brdu živi duže od 40 godina, kaže da je raskrsnica uvijek bila problematična, ali da je sada situacija mnogo gora, jer je povećan broj vozila. Opasnosti su jednako izloženi vozači i pješaci.  

as

Husić: Nakaradne saobraćajnice

- Ovaj dio grada poznat je po tome što se često dešavaju saobraćajne nesreće, a nerijetko nastradaju i pješaci. Saobraćajnice su pogotovo nakaradne za one koji ne poznaju ovaj dio grada pa često izazovu kolaps. Mora se nešto uraditi kako bi se građani osjećali sigurno - kazao je Husić.

Sugrađanka Edita Kaljanac kazala je da je ovo jedna od najgorih i najfrekventnijih raskrsnica u gradu. Kako nam je rekla, posebno je opasno zato što iz ulice Azize Šaćirbegović imaju dvije trake, jedna koja vodi prema Grbavici, a druga prema Aneksu.

as-1

Kaljanac: Nismo sigurni

- Ukinut je pravac gdje su vozači iz srednje trake mogli ući u Olovsku i Varaždinsku ulicu pa se stvara gužva i konfuzija među njima. Nadležni to moraju što prije riješiti, jer ovako niko nije siguran, ni vozači ni pješaci, a veliki broj djece ide u školu i mora tuda prolaziti - upozorila je Kaljanac.

Privremeno rješenje

Kako nam je kazao kantonalni ministar saobraćaja Jusuf Bubica, problem ove raskrsnice neće biti riješen sve dok se ne nastavi raditi Južna longitudinala.

- Ali, dio od stadiona na Grbavici do raskrsnice u Hrasnom još zadugo neće biti završen. To znači da neće biti riješen ni problem ove raskrsnice. Do tada bi Direkcija za ceste KS trebala naći neko privremeno rješenje ako se građani već žale da nisu sigurni -  potvrđeno nam je iz Ministarstva.