BIH

SUDBINE Španska porodica nakon 17 godina pronašla Dinu Felića

Duga potraga za dječakom kojeg su ugostili nakon rata

S. DEGIRMENDŽIĆ

22.11.2014

Dino Felić (25) iz Vogošće prije nekoliko sedmica nije ni slutio da će danas utakmicu svog omiljenog kluba Barcelone, protiv Sevilje, pratiti na stadionu Kamp nou u Barceloni. Nije ovo za Dinu samo puki navijački doživljaj. Njegovom odlasku u Španiju prije nekoliko dana prethodila je 17 godina duga potraga jedne španske porodice za njim.

Najljepši dani

Naime, Dino je ispričao za "Avaz" da je 1997., kada je imao nepunih osam godina, iz Sarajeva koje je tada još "mirisalo" na rat, na poziv jedne nevladine organizacije s grupom djece otišao u Španiju i tamo proveo mjesec. Njega je primila porodica Jaume Ribasa i Enkarne Serano u gradiću Sant Gregori, tridesetak kilometara od Barcelone.

dino-felic-nakon-rata-u-barseloni

Dino prije 17 godina u Barceloni

Kaže da taj mjesec pamti kao najljepši u životu, tokom kojeg su bračni par Jaume i Enkarna s djecom Eduardom i Albom činili sve da Dinin boravak u Španiji bude nezaboravan.

- Uistinu su uspjeli u tome, jer nakon ratom razrušenog Sarajeva, moj tadašnji boravak u toj divnoj porodici, koja me vodila na različita mjesta, ličio je na san koji mi je u sjećanju ostao godinama. I tada su me vodili na jednu utakmicu Barcelone. Ti divni ljudi svaki trenutak proživljene bajke tada su snimili na videokasetu, a u Sarajevo su me poslali i s ruksakom za školu i novim patikama - prisjeća se Dino.

Po povratku u Sarajevo, Dinina porodica se preselila, a negdje se zagubila i adresa njegovih španskih prijatelja. Tokom posljednjih 17 godina Dino je završio osnovnu, srednju školu, a u septembru ove godine vratio se sa studija u Opatiji, gdje je stekao zvanje magistra ekonomije.

Slali pisma

Tih dana putem Twittera javila mu se Alba Ribas, danas studentica iz Barcelone, a prije nešto više od deceniju i po djevojčica čiji su roditelji ugostili Dinu.

- Tada mi je rekla da su me svih ovih godina pokušavali naći, slali su pakete, pisma, ali im se sve vraćalo, jer smo se mi preselili. Alba mi je odmah rekla da žele da ponovo budem njihov gost i ja sam, naravno, pristao. Pitali su me šta želim za poklon, a ja sam poželio kartu za subotnju utakmicu - priča Dino.  

Ovih dana Dino se sa svojim španskim prijateljima, za razliku od prije 17 godina, odlično sporazumijeva, jer je u međuvremenu savladao četiri svjetska jezika. Evociraju uspomene, ali razgovaraju i o aktuelnoj situaciji u BiH i Španiji.

Pozvao ih u Sarajevo

Dino je presretan što je ponovo sreo ovu divnu špansku porodicu i kaže da je i on njih pozvao u uzvratnu posjetu u Sarajevo. Priča o njihovom prijateljstvu brzo se proširila i gradićem u kojem je Dino već drugi put, a jedna tamošnja lokalna radiostanica, kaže Dino, već se zainteresirala da uradi reportažu o ovom neobičnom prijateljstvu.