BIZNIS

Bosnalijek na Simpoziju farmaceuta FBiH: Lysobact sada na tržištu i kao sprej

Najprodavaniji brend predstavljen u Zenici

Autor:A. DŽONLIĆ

22.11.2014

U okviru četvrtog Simpozija magistara farmacije FBiH bosanskohercegovačkim farmaceutima je predstavljena nova forma najprodavanijeg Bosnalijekovog brenda Lysobact, u hotelu Zenica u Zenici.

- Jedinstvena formulacija u svijetu oralnih antiseptika Lysobact Spray omogućava brzu primjenu, dobro i ciljano raspršivanje po teško dostupnim mjestima u usnoj šupljini i ne sadrži alkohol. Riječ je o jedinom proizvodu oralnih antiseptika na tržištu, koji sadrži prirodnu komponentu lizozim, čija je efikasnost dokazana u liječenju grlobolje, upale krajnika, te upale sluznice usne šupljine i afti, kazala je ovom prilikom dr. Meliha Mehić, klinički farmakolog, naglasivši da postoji osam pozitivnih zdravstvenih efekata korištenjem ovog proizvoda. 

Bosnalijek je lider farmaceutske industrije u BIH, a dosadašnje pakovanje Lysobacta u 35 godina postojanja prodato je u 50 miliona primjeraka u BIH, regionu, Rusiji, Moldaviji, Azerbejdžanu i to bez ijedne prijavljene kontraindikacije ili neželjenog efekta u svijetu.

Sigurnost kao i nepostojanje kontraindikacija Lysobacta upravo potiču od ove prirodne komponente lizozima, koju ne sadrže drugi oralni antiseptici. O značaju i ulozi prirodne komponente lizozim govorila je i dr. Jasminka Krehić. Lysobact efikasno kontroliše bakterijsku floru u usnoj šupljini, djeluje prvenstveno protiv bakterijskih uzročnika infektivnih bolesti i za razliku od drugih oralnih antiseptika djeluje protiv upale, jača odbranu sluznice, ublažava zacjeljivanje i djeluje antialergijski.

Na ovogodišnjem četvrtom Simpoziju magistara farmacije FBiH prisustvovalo je oko 600 magistara farmacije, te mnogobrojni gosti iz BiH i regiona. Organizatori ovog stručnog skupa bili su Komora magistara farmacije Federacije BiH i Farmaceutsko društvo Federacije BiH, uz podršku dvadeset četiri farmaceutske kompanije prisutne na našem tržištu.