BIH

Izetbegović o Dejtonu: Ostavio bih više Srbima u Sarajevu, a Bošnjacima oko Drine

Naknadna pamet član Predsjedništva BiH

M. Aš.

22.11.2014

Gostujući sinoć u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem na Face TV, Bakir Izetbegović, zamjenik SDA i član Predsjedništva BiH govorio je o sklapanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, te ustvrdio da bi one neke stvari uradio drukčije od svog oca Alije, koji je, uz ostale, vodio pregovore. Istakao da bi "Srbima dao više Sarajeva", a za Bošnjake tražio više teritorije oko Drine.

Naime, odgovarajući na pitanje šta misli o 19- godišnjici od obilježavanje Dejtonskom mirovnog sporazuma, koji je, također,  potpisao njegov otac Alija, izjavio je da je "razočaran time što je ostao naziv Republika Srpska".

- Malo sam bio razočaran time što je ostao taj naziv RS. Mislim da je to obespravilo druge konstitutivne narode i građane u tom dijelu BiH. To je jedna onako baš nepravda napravljena u Dejtonu - rekao je Izetbegović.

Na pitanje kakvo je njegovo mišljenje, da li se  u Dejtonu moglo više napraviti za državu, za Bosnu i Hercegovinu, Izetbegović je rekao da bi on neke stvari uradio drukčije.   

- Mislim da je trebalo više ostaviti Srbima u Sarajevu, a više Bošnjacima na Drini. Da sam ja pregovarao ja bi išao na to dvoje - rekao je Izetbegović.

Na pitanje Hadžifejzovića je li to bilo moguće, on je dodao da zavisi kako se postavite.

- Da sam ja išao u Dejton, ja bih na tome insistirao - rekao je Izetbegović.