BIH

Ko želi ukinuti Pravilnik o sukobu interesa u VSTV-u

REAKCIJE Predloženo stavljanje Pravilnika o sukobu interesa van snage

A. LONČARIĆ

22.11.2014

Jedna od tačaka dnevnog reda sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, koja je planirana za 27. novembar, jeste i Prijedlog za stavljanje Pravilnika o sukobu interesa članova VSTV-a van snage, odnosno za izmjene i dopune člana 4. tog pravilnika.

Reforma pravosuđa

Predlagač je Jovan Čizmović, član VSTV-a, koji bi, kako nam je potvrđeno, trebao na sjednici obrazložiti razloge zašto to traži. Nekoliko članova VSTV-a s kojima smo razgovarali nije moglo precizirati razlog ovih izmjena.

No, kako "Dnevni avaz" saznaje od dobro obaviještenog izvora, riječ je o Pravilniku koji je dogovoren kroz Strukturalni dijalog o reformi pravosuđa sa EU i njegovim stavljanjem van snage mnogo toga bilo bi vraćeno unazad.  

To, navodno, žele pojedini članovi VSTV-a da bi omogućili nesmetano zapošljavanje najbližih članova porodice i rodbine. Navodno, i predsjedniku VSTV-a Milanu Tegeltiji išlo bi naruku poništavanje Pravilnika prema kojem bi se mogao naći u sukobu interesa ako bi se ponovo kandidirao za predsjednika Osnovnog suda u Banjoj Luci.

Tegeltija nam je kratko kazao da će predlagač Čizmović na sjednici iznijeti sve razloge te da ne želi dalje komentirati.

Ovakav potez VSTV-a izazvao je oštru reakciju Udruženja sudija FBiH, koje se s Udruženjem tužilaca FBiH oglasilo saopćenjem za javnost.  

Povjerenje građana  

- Izražavamo zabrinutost zbog stavljanja ove tačke na dnevni red. Smatramo da bi takve izmjene imale negativan utjecaj na zakonitost, nepristranost, objektivnost i transparentnost u obavljanju funkcija članova VSTV-a kao i na povjerenje građana u rad ove institucije. To bi moglo uzrokovati nezadovoljstvo u profesionalnim zajednicama sudija i tužilaca - izjavila je za „Dnevni avaz“ Božana Banduka, predsjednica Udruženja sudija FBiH.

U Delegaciji EU iznenađeni inicijativom

Portparol Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH Endi Mekgafi (Andy McGuffie) podsjetio je da je u maju 2014. Strukturalni dijalog o pravosuđu proširen i na oblast vladavine zakona, uključujući borbu protiv korupcije kao odgovor na opravdane proteste građana zbog odsustva opipljivih rezultata u ovoj oblasti.

mekgafi-endi2mk

Mekgafi: Pozitivni napori

- U vezi s tim, izdat je set preporuka da bi se osnažili odgovornost i integritet pravosudnih institucija, prvenstveno zbog rješavanja problema sukoba interesa u VSTV-u, a potom i u kompletnom pravosuđu. Dok s jedne strane pozdravljamo brzu reakciju VSTV-a da primijeni ove preporuke i prošlog septembra usvoji Pravilnik o sukobu interesa za svoje članove, isto tako smo iznenađeni inicijativama čiji je cilj preispitivanje ovih odluka. Pozitivni napori učinjeni proteklih mjeseci ne bi trebali biti protraćeni - naglasio je Mekgafi.