BIH

BiH je dobrodošla u EU, ali mora provoditi reforme

ZENICA Ambasadori 28 zemalja EU obišli Sajam zapošljavanja

A. Dž. - N. Br.

22.11.2014

Predstavnici Političkog i sigurnosnog odbora Evropske unije, svake od 28 zemalja članica EU, koji su boravili u dvodnevnoj posjeti BiH, prisustvovali su jučer otvorenju Sajma zapošljavanja i obrazovanja u Zenici.

Manifestaciju pod motom "Naučite, istražite, povežite se" posjetilo je više od 5.000 mladih kojima su predstavljene mogućnosti i ponude stotinjak poslodavaca, institucija, međunarodnih posrednika, kompanija i organizacija iz oba bh. entiteta.

Visoke zvanice

U ime pokrovitelja Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH i Ambasade Norveške sajam su otvorili Ana Vibek Lilo (Anne Vibeke Lilloe), norveška ambasadorica u BiH, Renco Davidi (Renzo Daviddi), otpravnik poslova Delegacije EU u BiH, te ambasador Volter Stivens (Walter Stevens), predsjedavajući Političkog i sigurnosnog odbora EU, i gradonačelnik Zenice Husejin Smajlović.

vibeklilo

Lilo: Pokazati potencijal

- Vrijeme je da BiH počne pokazivati potencijal koji imaju mladi u vašoj zemlji. Vlade trebaju uraditi ono što je potrebno, a mladi ih trebaju na to potaknuti - kazala je Lilo.

Davidi je naglasio da je više desetina ambasadora zemalja EU, ali i SAD i cijele Evrope stiglo da iznese ključne poruke mladima u BiH.

volterstivens

Stivens: Stvarni problemi

Ambasador Stivens kazao je da "svima treba biti jasno da EU vidi BiH kao svoju punopravnu članicu i da joj je mjesto u zajednici evropskih naroda".

- Vrijeme da se političari zabave stvarnim problemima građana. Njihov posao je da prave modernizaciju, ekonomske reforme, čime osiguravaju radna mjesta za vas, mlade. Sve ovo poklapa se s preduvjetima ulaska u EU i kada to urade, bit ćete mnogo bliži punopravnom članstvu - istaknuo je.

Prilika za posao

Tokom cijelog dana, na više od stotinu punktova, mladi su mogli predati svoje biografije, raspitati se o angažmanu, a poslodavci saznati više o ponudi radne snage na tržištu. U okviru prezentacija, radionica i skupova mladi su mogli saznati kako aplicirati za posao, napraviti C.V. ili projekt, dobiti priliku za učešće u međunarodnim ili domaćim projektima.

Otvorili obnovljenu školu u Maglaju

Ambasadori su nakon Zenice posjetili i Maglaj, gdje su svečano otvorili Prvu osnovnu školu koja je obnovljena sredstvima EU u okviru Programa za oporavak od poplava.
Nakon višemjesečnih radova, škola je u potpunosti obnovljena, s novim prozorima i vratima na cijelom objektu, sistemom centralnog grijanja i namještajem.

Volter Stivens i direktor škole Admir Gračić zajedno su otkrili spomen-ploču, a ambasadori su nakon obilaska škole mogli vidjeti na koji način su utrošena sredstva EU.