BIH

Kojović: DF- u javna riječ ništa ne znači

Potpredsjednik Naše stranke

A.Dučić

22.11.2014

Iskustvo u posljednjih 20 godina naučilo nas je da lakoća s kojom SDA potpisuje sporazume, platforme i slične dokumente ne znači da ih misli implementirati. Mi u Našoj stranci duboko vjerujemo da su reforme neprovedive ako SDA ima dominantnu poziciju u vlasti.

Njihov kriminal

Kazao je to u razgovoru za "Avaz" Predrag Kojović, potpredsjednik Naše stranke i poslanik NS-a u Skupštini Kantona Sarajevo, komentirajući sporazum potpisan između SDA i DF-a na svim nivoima vlasti.

Prema njegovom mišljenju, SDA je generator krize i bez nekog značajnog, katarzičnog događaja koji bi je suštinski promijenio, to će i dalje biti tako.

- Njihov koncept shvatanja vlasti, njihovo vezivanje materijalne egzistencije velikog broja građana za politički uspjeh ili neuspjeh te partije stalni je atak na finansijski i politički progres, a neprocesuirani kriminal njihovih kadrova nepremostiva je prepreka uspostavljanju pravne države i socijalne pravde - smatra Kojović.

Navodi da "ako sve ono što je DF govorio o SDA tokom izborne kampanje uzmemo kao samo još jedan dokaz da javno izgovorene riječi nemaju više nikakvo značenje, onda je odluka DF-a racionalna i hrabra". A je li pametna i korisna za građanke i građane ove zemlje, vidjet ćemo, poručio je on.

Batina i mrkva

Govoreći o tome da je DF, praktično, izigrao Našu stranku u Kantonu Sarajevo, Kojović je rekao da se na početku pregovora sa DF-om stekao utisak da žele raditi na formiranju reformske, odnosno vlade kantonalnog spasa u KS, ali...

- Rekli smo da mi ni u kom slučaju nećemo učestvovati u vladi u kojoj je SDA brojčano i poziciono dominantna i da bi naredni sagovornici trebali biti SBB i SDP. Naravno, čim je plasirana vijest, a mi smo je zato i pustili, da se NS sastao sa DF-om, SDA je aktivirala svoje mehanizme batine i mrkve - kaže Kojović.

Reagirat ćemo u vezi s kuriozitetom u Klubu Srba

Govoreći o kuriozitetu da su poslanici BOSS-a Haris Pleho i Rasim Smajić te BPS-a Nermin Bjelak u Klubu Srba Kantonalne skupštine, Kojović je kazao:

- Svako se, naravno, može i treba slobodno izjasniti onako kako se osjeća, ali to osjećanje ne može mijenjati dok traje mandat koji služi. U slučaju Plehe i Bjelaka imamo dvojicu ljudi koji su trenutno članovi nekih zakonodavnih tijela jer su se izjasnili kao ostali. S obzirom na to da mandat predstavlja period između izbora za jedno zakonodavno tijelo, njih ta izjašnjenja obavezuju još dvije godine. To je zakon i mi ćemo, ako CIK ne reagira, pokrenuti pravne korake. Da je CIK reagirao na vrijeme, kada su predavane kandidature, ne bismo bili u ovoj, blago rečeno, apsurdnoj situaciji.