BIH

Nova džamija u Željeznom Polju simbolizira nadu u bolje sutra

Počela izgradnja vjerskog objekta u selu Orčevići

R. AGIĆ

22.11.2014

Da bi vratili vjeru u život i potakli stanovništvo da se vrati na svoja ognjišta, džematlije Orčevića kod Željeznog Polja nastavile su gradnju džamije. Kamen temeljac za ovaj vjerski objekt postavljen je samo nekoliko dana prije majskih poplava i katastrofe koja je pogodila sela i zaseoke Željeznog Polja.

Drvena kupola

Na građevini koju najvećim dijelom finansiraju džematlije završeni su grubi zidarski radovi. Pri kraju su i radovi na munari visokoj 31 metar. Specijalno za ovu džamiju radnici zavidovićke "Krivaje" izrađuju drvenu kupolu koja bi trebala biti postavljena do kraja godine.

Prema riječima Esada Nadžaka, direktora zeničkog preduzeća "A Eling," kojem je povjerena izgradnja kompletnog objekta, cilj je da do kraja godine budu završeni vanjski radovi.

- Tako bi tokom zime mogli raditi na unutrašnjosti objekta. S obzirom na lokaciju, u objekt su ugrađeni najkvalitetniji materijali od kojih su neki i prvi put upotrijebljeni na prostoru BiH - ističe Nadžak.

Prateći objekti

Uz džamiju će biti urađeni i prateći objekti gasulhana, abdesthana, učionice za mektepsku nastavu te prostor za biblioteku i sjednice džemata. Izgradnja džamije koštat će oko 800.000 KM, a rok će diktirati priliv novca koji prikupljaju mještani uz pomoć dijaspore.