BIH

Za mjesec i po zadužili se za 110 miliona KM!

DUBIOZA Federalna vlada najavila novu emisiju obveznica

A.Dučić

22.11.2014

Zbog potpune neizvjesnosti u vezi s nastavkom standby aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) te izostanka devete, a moguće je i desete tranše od po 133 miliona KM, federalna vlast u tehničkom mandatu posegnula je za dodatnim kratkoročnim zaduženjem na unutrašnjem planu.

Najnovija aukcija

Federalno ministarstvo finansija objavilo je, naime, još jedan u nizu javnih poziva za učestvovanje u emisiji obveznica na Sarajevskoj berzi u iznosu od 40 miliona KM.

Toliko se Vlada Nermina Nikšića na aukciji zakazanoj za 2. decembar planira zadužiti kako bi zakrpila budžetske rupe te osigurala isplatu penzija, invalidnina i drugih davanja iz budžeta.

Budući da je aktuelni saziv Federalne vlade SDP - SDA nebrojeno puta na ovakav način zadužio porezne obveznike, sve su prilike, kažu ekonomski analitičari, da fiskalna politika u Federaciji u naredne dvije godine doživi krah.

Jer, za nepuni mjesec i po Vlada je Federaciju, uključujući i ovu najnoviju aukciju, uspjela zadužiti za čak 110 miliona KM!

Narodne pare

Ovako veliko zaduženje na unutrašnjem planu za veoma kratko vrijeme tokom ovog mandata Vlade još nije zabilježeno, što dovoljno govori o panici u kojoj se nalaze nosioci vlasti na zalasku mandata. Nevladin sektor u kontinuitetu im je spočitavao nenamjensko i nedomaćinsko trošenje narodnih para.

Prema podacima iz Ministarstva finansija, Nikšićeva vlada samo ove godine je svoje građane emisijom vrijednosnih papira zadužila za nevjerovatnih 400 miliona KM!

Planiraju povećati poreze

Od Vladinih obveznica privreda u Federaciji skoro da nema nikakve koristi, jer ih uglavnom kupuju banke, koje na njima zarađuju. S druge strane, pouzdane informacije o tome govore da ova izvršna vlast već duže u planu ima povećanje poreza i drugih nameta na privredu i građane, jer je svjesna da nagomilane dugove neće tek tako moći vraćati.

 400 miliona KM ukupno se zadužila Vlada emisijom vrijednosnih papira

40 miliona KM vrijedan objavljeni javni poziv za učestvovanje u emisiji obveznica