REGION

Beograd traži hitno hapšenje ubice srbijanskog navijača u Istanbulu

Vučić razgovarao s Davutogluom

(A. Vr.)

22.11.2014

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je u razgovoru sa turskim premijerom Ahmetom Davutogluom izrazio zaprepašćenje ubistvom građanina Srbije u Istanbulu i naglasio da Beograd zahtijeva hitno hapšenje ubice i njegovo najstrože kažnjavanje.

Davutoglu je danas pozvao telefonom Vučića i izrazio saučešće povodom ubistva navijača "Crvene zvezde" Marka Ivkovića, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Vučić je saopštio da u Srbiju nije dobrodošao šef Stručnog štaba Košarkaškog kluba "Galatasaraj" Ergin Ataman, poslije izjave u kojoj je ubijenog mladića, kao i sve ostale navijače "Crvene zvezde" optužio za terorizam.

Srbijanski premijer istakao je da je Srbija samo prije nekoliko sedmica dočekala trostruko brojniju grupu navijača "Bešiktaša" i omogućila im punu bezbjednost u Beogradu.

Davutoglu je izrazio žaljenje što je jedan mladi ljudski život ugašen, te obećao je da će turske vlasti učiniti sve da počinilac zločina bude pronađen i izveden pred lice pravde.

Dvadesetpetogodišnji Marko Ivković iz Zemuna izboden je sinoć na smrt u Istanbulu, u napadu turskih huligana na grupu od 400 srpskih navijača, što je konzul Srbije u Turskoj ocijenio kao teroristički čin.

Navijače crveno-bijelih napali su turski huligani, dok se u hali "Abdi Ipekči" igrao meč Evrolige između "Galatasaraja" i "Crvene zvezde".

 

Generalni konzulat Srbije u Istanbulu potvrdio je sinoć da je navijač Crvene zvezde dobio teške ubodne rane i da je odmah prevezen u bolnicu, gdje je preminuo usljed posljedica povrede.  

"Želim da naglasim da su se turski ljekari borili kao lavovi za njegov život. Reanimacija je trajala pet sati, ali je na kraju zbog obilnog krvarenja preminuo", izjavio je konzul Zoran Marković.

On je čitav incident označio kao "gest neprijateljstva" i rekao da je organizacija bila minimalna.

"Ovo je jedan gest neprijateljstva, da u vreme kada se Srbiji zabada nož sa svih strana, u Turskoj bude zabijen nož u srce navijača iz Srbije. Događaj je tragičan, potresen sam", rekao je Marković.

On je ukazao da je konzulat Srbije bio u kontaktu sa turskom policijom  i da je upozoravao da je utakmica visokog rizika u pitanju, ali da njihovi apeli nisu prihvaćeni.

"Organizacija je bila na najmanjem nivou. Mi smo dva dana upozoravali da je to susret visokog rizika i da može doći do ovakve situacije... Mi sada radimo na tome da svi navijači bezbjedno napuste teritoriju Turske u najkraćem roku", naveo je Marković.