Masti koje se nalaze u nekim vrstama keksa, kolača i prerađenoj hrani, mogu štetno utjecati na memoriju bez obzira na godine, upozorili su istraživači.
Masti poznate kao transmasti, nalaze se kako u prerađenoj hrani, tako i u hrani u restoranima, kako bi joj se poboljšala tekstura, rok trajanja ili okus.
One nastaju kada se vodonik dodaje biljnim uljima kako bi postala čvršća, zbog čega se često nazivaju i djelimično hidrogenizirana ulja.
Studija je pokazala da 1.000 zdravih muškaraca starijih od 45 godina koji su jeli najviše transmasti, imaju lošije rezultate u testu memorije.
- Transmasti usko su povezane s lošijom memorijom u mladim i srednjim godinama, znači u godinama kada se karijera tek gradi ili kada osoba već uveliko radi. Sa zdravstvenog aspekta, potrošnja transmasti povezana je s viškom tjelesne težine, agresije i sa srčanim oboljenjima. Transmasti povećavaju rok trajanja hrane, ali smanjuju rok trajanja ljudi, odnosno života – rekla je voditeljica studije, dr. Beatris Golomb (Betarice) s Univerziteta u Kaliforniji.
Transmasti smatraju se najgorom vrstom masti za srce, gorom čak i od zasićenih masti, koje, također, mogu doprinijeti bolestima srca.