CRNA HRONIKA

Fatalnoj pripravnici presuda 28. novembra

U Sudu BiH završeno suđenje Željki Bukmir

A. KAPO

22.11.2014

Izlaganjem završnih riječi Tužilaštva i odbrane jučer je u Sudu Bosne i Hercegovine okončano suđenje Željki Bukmir (32), koja se tereti da je 2011. godine, radeći kao pripravnica u Sudu BiH, zloupotrijebila položaj, otkrivajući osumnjičenima za organizirani kriminal da im se prisluškuju telefoni.

Priznanje optužene

Sutkinja Hasija Mašović zakazala je izricanje presude za 28. novembar.

Tužilac Dubravko Čampara kazao je prilikom izlaganja završnih riječi kako je Tužilaštvo izlaganjem materijalnih i subjektivnih dokaza, kao i saslušavanjem svjedoka, van svake razumne sumnje dokazalo da je optužena počinila krivično djelo koje joj se stavlja na teret.

- Prilikom saslušavanja optužena je priznala izvršenje krivičnog djela. Budući da je riječ o mladoj osobi koja se prvi put nalazi u ovakvoj situaciji, Tužilaštvo predlaže da kazna ne bude ni najmanja i najveća – kazao je, između ostalog, tužilac Čampara, dodavši kako Tužilaštvo, osim redovnih, nije imalo drugih troškova tokom suđenja.

Površna optužnica

Ana Primorac, advokat Bukmir, kazala je, pak, da joj nije jasno kako je uopće mogla biti podignuta, prema njenim riječima, površna optužnica.

- Materijalni dokazi Tužilaštva su nezakoniti. Također, optužena nije mogla kao pripravnica imati pristup bazi podataka i povjerljivim slučajevima. Tužilaštvo nije ponudilo nijedan dokaz u kojem se spominje ime Bukmir, a i svjedoci su potvrdili kako nisu dobili nikakva saznanja od optužene. Jedina pravilna odluka je oslobađajuća presuda – kazala je Primorac.