BIH

Preduzeća tuže građane za račun od pola marke!?

Općinski sud u Sarajevu odavno postao blagajna komunalnih firmi

A. NALO

22.11.2014

Zbog neplaćenih računa za struju, vodu, grijanje, plin, smeće... komunalna preduzeća putem tužbi potražuju od građana milione maraka. Malo je poznato da je trenutno na Općinskom sudu u Sarajevu, za prvih deset mjeseci ove godine, od ukupnog broja neriješenih predmeta, čak 929.157 komunalnih! To znači da se skoro 95 posto tužbi odnosi na komunalije.

Enormni troškovi

Te tužbe nastaju, naime, nakon što građani ne plate račune za vodu, grijanje, plin ili neku drugu komunalnu uslugu. Zanimljiva je činjenica, a što sudovima najviše smeta, da preduzeća tuže građane i za pola marke, a tužbeni zahtjevi često će se kreću od dvije, tri, četiri i više maraka.

- Iako je mnogo toga do sada urađeno, veliki broj neriješenih komunalnih predmeta i dalje guši Sud, jer koliko god takvih predmeta riješimo, preduzeća podnesu pet puta više, a to Sudu proizvodi enormne materijalne troškove. Naplatom potraživanja moraju se baviti preduzeća, a Sudu je preskupo da se bavi time - kazala je Janja Jovanović, predsjednica Općinskog suda.

Kako bi se trajno riješio ovaj problem, potrebno je da zakonodavna i izvršna vlast, u saradnji sa preduzećima, osnuju agenciju koja bi se bavila isključivo naplatom, jer je riječ o već utvrđenim iznosima.

Nema rješenja

- Bliži se kraj godine i mi ćemo biti ponovo zatrpani stotinama hiljada novih tužbi komunalnih firmi. Dakle, stalno se vrtimo ukrug, jer rješenja nema. Za Sud je preskupo da se bavi komunalijama. Preduzeća podnose prijedloge i za namirivanje minimalnog iznosa od pola marke do deset KM, a samo formiranje jednog predmeta kad dođe na Sud košta skoro 75 maraka - pojašnjava Jovanović.

“Rad” tuži za pet maraka

 Putem nadležnog suda preduzeće "Rad"  za odvoz smeća potražuje 31.112.212 KM od neredovnih platiša. Od 2003. do 2014. godine na Sudu postoje 718.303 tužbe protiv građana, a 38.887 protiv firmi. Najmanji iznos tužbe je pet, a najveći 186.825 KM.

5.077 predmeta "Sarajevogasa"

Kompanija “Sarajevogas” od građana i preduzeća koji ne izmiruju redovno svoje obaveze, potražuje 4.104.145 KM. Prema evidenciji, ovo preduzeće trenutno na Sudu ima 5.077 predmeta koji su u toku. Najmanji iznos koji potražuju je 28 maraka, a najveći 650.956 KM.