KOLUMNE

Građanin u borbi protiv korupcije

Ličnost dana Eldin Karić

Autor:A. Nu.

22.11.2014

Uprkos tome što je i sam ponekad svjestan da aktivnosti nevladinih organizacija liče na borbu s vjetrenjačama, direktor Antikorupcijske mreže "Account" Eldin Karić ovih dana vrši dodatni pritisak na institucije sistema koje generiraju korupciju, ali i na pojedince koji su direktno odgovorni za nečinjenje na rješavanju ovog problema.

"Account", s Karićem na čelu, odlučno se borio protiv korupcije, a nizom primjera to je i dokazao. Ukazao je na korupciju u bh. društvu u procesu javnih nabavki, na prevare i zloupotrebe tokom raspodjele pomoći u vrijeme ovogodišnjih poplava u BiH.

Jasno i glasno prozivajući one koji pljačkaju ovu zemlju, ohrabrio je mnoge druge ljude da se ne boje i da progovore o brojnim primjerima korupcije, koja je rak-rana naše zemlje.

Karić je tokom protekle godine opravdao obećanje dato početkom djelovanja "Accounta" da ciljevi ove mreže neće biti samo slova na papiru. Odlučnost koju je pokazao u borbi s korupcijom zaslužuje da bude prepoznata. Ostaje da se vidi koliko će još ljudi slijediti njegov hrabri primjer, identificirati slučajeve korupcije i reći: "Dosta je više!“

Eldin Karić rođen je 20. decembra 1967. godine u Sarajevu.