BIH

Priznavanje i prihvatanje dokumenata izdatih u akreditovanim laboratorijama za hranu

BiH i Makedonija potpisale protokol

Onasa

21.11.2014

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić i direktor Agencije za hranu i veterinarstvo Makedonije Zoran Popovski potpisali su danas u Skoplju Protokol o međusobnom priznavanju i prihvatanju dokumenata izdatih u akreditovanim laboratorijama za hranu ljidi i životinja, saopštilo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Sporazum je potpisan na marginama osmog sastanka Zajedničkog CEFTA odbora.

Potpisivanje Protokola inicirala je BiH, nakon sagledavanja pozitivnih efekata primjene Protokola o priznavanju dokumenata sa Srbijom iz 2012. godine.

Cilj Protokola je da se omogući promet hrane i hrane za životinje na način koji ne predstavlja ograničavanje međusobne trgovine, te uz zadržavanje propisanog nivoa zaštite života i zdravlja ljudi, životinja i biljaka.

Dvije države su zaključile da je međusobno priznavanje dokumenata izdatih od akreditovanih laboratorija važan instrument za poboljšanje pristupa tržištu BiH i Makedonije, a obaveza potpisivanja sporazuma proističe iz člana 13,4 CEFTA sporazuma.

Protokol će stupiti na snagu 21. decembra.

Na sastanku su, između ostalog, razmatrane glavne aktivnosti pododbora i radnih grupa koje djeluju u okviru CEFTA struktura, a koje su obilježile protekli jednogodišnji period.

Razgovarano je i o određenim poteškoćama do kojih je došlo zbog uvođenja izvjesnih tehničkih barijera u trgovini od pojedinih CEFTA strana.

Također, CEFTA Sekretarijat predstavio je prijedloge odluka koje su 20. novembra u tehničkom smislu finalizirali učesnici CEFTA ekspertskog sastanka.

BiH je zadržala pravo da, u smislu člana 11. Pravila postupka CEFTA Zajedničkog odbora, u narednom periodu zauzme konačan stav u pogledu istih.