LIFESTYLE

Za nastanak Nutelle kriv je Napoleon?

Omiljeni namaz ima svoj dan

(J. Be.)

21.11.2014

Nutella, ne treba previše objašnjenja, svi o njoj znamo, ili barem tako mislimo. No, uz omiljeni namaz vezuju je mnoge zanimljive i manje poznate činjenice koje donosi portal Mental Floss, prenosi index.hr.
 
Navodno su za globalnu popularnost Nutelle zaslužni Napoleon i Hitler. Naime, 1806. godine Napoleonova je blokada britanske trgovine rezultirala naglim porastom cijena čokolade, pa su u Torinu proizvođači čokoladnih delicija u prvobitnu smjesu od čokolade počeli dodavati lješnjake. Ispalo je da je dobiveni proizvod bio bolji od početnog.
 
Kasnije, za vrijeme Drugog svjetskog rata, cijene čokolade ponovno skaču, a proizvođači, poučeni iskustvom kolega iz doba Napoleona, ponavljaju postupak. 1946. tako nastaje "Pasta Gianduja", koja je 1964. preimenovana u "Nutellu".
 
2005. godine Nutella je, na 40. godišnjicu postojanja, bila poslužena u "Najvećem doručku" na kojem se okupilo 27.854 ljudi i jelo Nutellu, pa je omiljeni namaz tako ušao i u Guinnessovu knjigu rekorda.
 
Nutella se prodaje u 75 zemalja svijeta, a da bi se smjestila količina koja se proda godišnje bilo bi potrebno 1000 fudbalskih igrališta.
 
Nutella je i na Facebooku, naravno, a 2009. godine stranica posvećena Nutelli, koja broji milione obožavatelja, bila je na trećem mjestu najpopularnijih stranica, odmah nakon Facebook stranice Coca-Cole i Baracka Obame.
 
Postoji i Svjetski dan Nutelle. Pokrenuli su ga 2007. godine talijanski blogeri, a slavi se 5. februara. Međutim, kompanija Ferrero, koja proizvodi Nutellu, pokušala je 2013., iz nekog razloga, ukinuti obilježavanje ovog dana.
 
Prvobitni talijanski naziv mješavine čokolade i lješnjaka, "Gianduja", potječe od imena lika iz talijanske komedije, koji je poznat po neobičnom šeširu i magarcu na kojem jaše po gradu i nosi "duju", odnosno posudu u kojoj je, navodno, vino. Gianduja je tako bio i prva maskota popularnog namaza.