GLOBUS

Novi zakon o smanjenu upotrebe plastičnih kesa

Vlade zemalja EU jednoglasne

Autor:Srna

21.11.2014

Vlade zemalja EU jednoglasno su odobrile novi zakon o smanjenju upotrebe plastičnih kesa, kako bi se smanjio otpad na kopnu i ograničilo širenje "plastične supe" u svjetskim okeanima.

Mjeru, koja je utvrađena u saradnji sa Evropskim parlamentom, kritikovala je Evropska komisija, navodeći da će države imati probleme pri primjeni propisa koji predviđa minimalne cijene ili druge metode u cilju smanjenja broja kesa za 80 odsto u narednih 10 godina.

Sličan stav ima i trgovinsko tijelo za industriju plastike, koje podržava akciju da se u supermarketima plastične kese naplaćuju, ali smatra da će nacionalni propisi nanijeti štetu trgovini EU.

Zemlje članice podržale su plan da se vladama ostavi mogućnost da biraju da zabrane plastične kese ili da odrede obavezujuće ciljeve, kako bi se prosječna godišnja potrošnja kesa smanjila za ispod 90 po osobi godišnje do kraja 2019. godine i 40 do decembra 2025. godine.

Potpredsjednik Evropske komisije Frans Timerman rekao je da Komisija podržava  napore za smanjenja upotrebe plastičnih kesa, ali je upozorio da zemlje moraju da nađu način primjene.

Ako se zemlje ne budu povinovale, Komisija može te slučajeve da iznese pred najviše sudove, koji imaju pravo uvođenja novčanih kazni.