KULTURA

Humanitarna akcija Pozorišta i Kazališta lutaka

Zajednički projekt mostarskih lutkara

M.Sm.

21.11.2014

Pozorište lutaka i Lutkarsko kazalište, dva profesionalna teatara koja uspješno djeluju u Mostaru, jedinstveni u dobroj nakani, spremaju se ovih dana za izuzetnu humanitarnu akciju.

Tako će mostarski lutkari svoje predstave igrati za pacijente na pedijatrijskim odjelima Kliničke bolnice Mostar i RMC-a "Dr Safet Mujić" u Mostaru. Također, svoje predstave izvest će i za štićenike Centra za djecu i omladinu s posebnim potrebama "Los Rosales" u Mostaru i djecu iz Osnovne škole za djecu sa posebnim potrebama Mostar.

- Ova humana misija pokrenuta je na inicijativu i uz velikodušnu pomoć mostarske porodice Tolj, čiji su članovi, u znak sjećanja na svog pokojnog oca, poznatog doktora Zvonimira Zvonka Tolja, njemu u čast, odlučili pomoći lutkarima da vrate osmijeh na lica onih kojima je to najpotrebnije-saopćeno je jučer.

Na taj način će, rečeno je, mostarski lutkari još jednom dokazati da ne priznaju nikakve granice unutar njihovog grada niti podjele na više i manje poželjnu publiku.      

Prva predstava, za obje škole za djecu sa posebnim potrebama, održat će se već u srijedu, 26. novembra u sali Pozorišta lutaka u Mostaru. 

- Pozorište lutaka sa predstavom "Mačak u čizmama" i Lutkarsko kazalište sa predstavom "Oholica"  će, tako,  narednih dana, s radošću igrati predstave za svoju najdražu dječiju publiku, pokušavajući njihov život, barem na tren, ispuniti  lutkarskom umjetnošću, radošću igre i širokim osmijesima-navedeno je iz ovih teatara.