BIH

Na protestu ispred općine Doboj Jug tražili ostavku načelnice Jasminke Begić

Građane izdalo strpljenje

M. Čabrić

21.11.2014

Nakon što su danima putem društvenih mreža i u samoj Općini upozoravali na netransparentno usmjeravanje humanitarne i pomoći namijenjene poplavljenom stanovništvu, stanovnici Doboj Juga, njih oko stotinu,  su danas, uz potpisivanje peticije za opoziv općinske načelnice Jasminke Begić (SDP), organizirali i mirne proteste ispred zgrade Općine.  

sabahudin-sinanovic

Sinanović: Načelnica izvršila zloupotrebu položaja

Nezadovoljni građani traže neopozivu ostavku načelnice Jasminke Begić. Ističu kako ih načelnica nikada nije upoznala na koji način je utrošeno 420.000 maraka koje su iz raznih izvora, kao podrška poplavljenom stanovništvu stigle na općinski račun. Kap koja je prelila čašu je, ističu gradjani, sumnjivo usmjeravanje 140.000 maraka iz Federalnog fonda za pomoć stanovništvu stradalom u prirodnoj nesreći.

- Nezadovoljstvo zato što ne dijeli pravedno ništa.  Nekome, ko zna po kojem kriteriju,  je dijelila po 16, 17 hiljada maraka, a nekome ništa - kaže Taib Robeli, iz Matuzića.

- Smatram da je načelnica izvršila zloupotrebu položaja zajedno sa svojim saradnicima i da za to mora odgovarati. Do petka mi tražimo izvještaj kako je trošena pomoć za poplavljene i pozivamo nadležne organe da urade svoj dio posla - kaže Sabahudin Sinanović, iz  Mravića.

Bratska općina Sindžan iz Turske je za poplavljene u Doboj Jugu poslala 50.000 aura, za svaku poplavljenu porodicu po 200. Svojih 200 eura nije dobio ni stopostotni invalid Alija Avdić.

alija-avdic-se-pita

Alija Avdić

- Ja bih molio samo da mi vrati mojih 200 eura koje sam trebao dobiti, a ja ih nikada nisam dobio - kaže Avdić.

Gradjani traže od općinske načelnice da im do petka dostavi izvještaj o utrošku finansijskih i drugih sredstava namijenjih poplavljenima. Iako su tražili, načelnica Jasminka Begić danas im se nije obratila, a nije imala vremena ni za medije.