BIH

Policijaci tvrde da nisu bili dobro opremljeni

Nastavljeno suđenje Goranu Zupcu, direktoru SIPA-e

M. Aš.

21.11.2014

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenju direktoru SIPA Goranu Zupcu kojeg Tužilaštvo BiH tereti za nesavjestan rad u službi za vrijeme masovnih demonstracija od 7. februara u Sarajevu, navodeći da se oglušio na pozive za pomoć od tadašnjeg direktora Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH Himze Selimovića.

U nastavku suđenja Zupcu, danas su na poziv Tužilaštva BiH svjedočili pripadnici Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH Vine Baškarad, Radislav Janjetović, Ivica Bošnjak, Radenko Čvoro te Semir Kavaz. Riječ je o osoba koja sa tokom demonstracija radili na obezbjeđenju zgrade Predsjedništa BiH

Svjedoci su konstantirali da su, iako su imali plan vanrednog obezbjeđenja zgrade Predsjedništva imali nedovoljan broj ljudi koji je bio angažovan za ovu srvrhu.

Policijski službenik Baškarad, koji je bio jedan od rukovodioca u sektoru za osiguranje VIP osoba kazao je da se u vrijeme demonstracija nalazilo svega 69 policajaca ove Direkcije, od čega je samo njih 20 imalo kacige i štitove.

Ivica Bošnjak, načelnik sektora za obezbjeđenje zgrade Predsjedništva BiH, kazao je da je u više navrata tražio pomoć od direktora Selimovića da im se pomogne, ali da je uvijek dobivao iste odgovore: “Strpite se pomoć će doći”. Bošnjak kaže da pomoć došla tek iza 18 sati, kad se već skoro sve završilo i kada je došla Specijalna jedinica FUP-a.

- Da smo imali bolju opremu, sve bi bilo drugačije - rekao je Bošnjak,

Odbranu je zanimalo kako je moguće da direktor Selimović nije znao za plan obezbjeđenje zgrade Predsjedništva BiH jer je na suđenju izjavio da je zgradu čuvalo 49, a ne 69 policajaca.