BIH

Građani vlastitim sredstvima obnovili 533 poplavljene kuće i stana

DirektorFederalnog fonda za pomoć Jasmin Jaganjac u posjeti Maglaju

N. Br.

21.11.2014

U okviru posjete 36 općina u federaciji BiH koje su tokom maja i augusta  pretrpjele katastrofalne štete, u Maglaju je boravio Jasmin Jaganjac, direktor Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH.

Sa načelnikom općine Mehmedom Mustabašićem (SDA), koji je i član Upravnog odbora Fonda, Jaganjac je razgovarao o tome šta je urađeno na otklanjanju posljedica prirodne nesreće te šta je potrebno još uraditi kako bi i poplavljeni, ali i građani koji su usljed klizišta ostali bez krova nad glavom, što prije bili u svojim obnovljenim objektima.

"Do formiranja Fonda u augustu ove godine, Vlada Federacije je u skladu sa svojim mogućnostima osiguravala pomoć pogođenim općinama", naglasio je Jaganjac te dodao. "Potrebe su i dalje najveće u domenu izgradnje kuća koje su uništene u klizištima, da pomognemo privredu te sanirati instrustrukturu".

Tokom majske poplave na općini Maglaj poplavljeno je nešto više od 1.650 stambenih objekata, dok je 55 kuća totalno uništeno usljed djelovanja klizišta. Ne čekajući humanitarne i druge organizacije i sredstva za sanaciju, sami vlasnici  obnovili su 533 kuće, odnosno stana.

"Nama će najteže biti na neki način obeštetiti građane koji su vlastitim sredstvima obnovili svoje domove. Nešto manje od 100 stambenih objekata je obnovljeno sredstvima donatora, a isto toliko ih je u fazi obnove. Turska razvojna agencija (TIKA) na sebe je preuzela sanaciju oko 500 objekata, a Islamic relief nešto više od 300. Ostalo su donacije UNDP, CRS, Hilfswerk Austria. Obnova je izgledna, ali se bojim da će potrajati i do ljeta", izjavio je Mehmed Mustabašić, načelnik općine Maglaj.

Čemu se mogu nadati vlasnici totalno uništenih stambenih objekata?

"Od fonda smo za ovu namjenu dobili 357.000 KM. Raspisan je Javni poziv za dodjelu ovih sredstava, ljudi su se prijavljivali. IZ Fonda će biti izdvojena sredstva za još četiri objekta, što znači sanaciju 14 kuća koje su uništene u djelovanju klizišta", dodao je načelnik Mustabašić.

Tokom boravka u Maglaju, direktor Fonda Jaganjac sa načelnikom Mustabašićem potpisao je 357 triparitetnih ugovora kojima je osigurana pomoć za isto toliko građana od po 1.000 KM građanima koji do sada nisu dobili nikakva sredstva na ime pomoći. Prema podacima nadležnih 750 građana do sada nisu dobili nikakva novčana sredstva na ime pomoći.