BIH

Šešelj bi da se cijela BiH pripoji Srbiji, ali pošto je to sada iluzorno očekivati, da se podijeli

Poludjeli ratni zločinac sada verbalno nasrće na BiH

(M. C.)

21.11.2014

Vojislav Šešelj otkako je napustio ćeliju zatvora u Hagu, ne prestaje sa svojim istupima u javnosti kojima samo potvrđuje da je, kako ga je nazvala Vesna Pusić, ministrica vanjskih poslova Hrvatske, zaista "poludjeli ratni zločinac".

Ovoga puta ovaj deklarirani četnik kome nikada nije izrasla brada, okomio se na BiH. Ne samo da ocjenjuje da BiH nikada neće moći da funkcioniše kao normalna država i da će doći do njene podjele, nego ima i briljantnu, ali za njega staru, ideju da se "BiH cijela vrati u sastav Srbije, ali pošto je to sada iluzorno očekivati - očigledno je da će doći do podijele", smatra lider srbijanskih radikala.
 
Za svoje pajdaše iz haških ćelija - Radovana Karadžića i Ratka Mladića kaže da je "jedini način da Radovan Karadžić i Ratko Mladić budu oslobođeni jeste da se desi neka kataklizmička promjena u svjetskoj politici" dodajući "da je spreman da im pomogne u borbi sa Tribunalom", ali da "dobro zna ko stoji iza Haškog suda".

Šešelj u intervjuu Srni ističe da je Radovan Karadžić na suđenju "iznio veliki broj dokumenata koji idu u prilog srpskom narodu", ali da je, "nažalost, njegovu sudbinu lako sagledati".
 
Šešelja nije briga zbog uzbuđenja u hrvatskoj javnosti koje su proizveli njegovo saopštenje o Vukovaru i njegovi istupi i navodi da su se "Hrvati zaletjeli kao som na durdubak"."

Lider radikala kaže da njegov povratak i istupi "čak pomažu predsjedničkoj kampanji Ive Josipovića", a za ministra inostranih poslova Hrvatske Vesnu Pusić navodi da je njegov "najdraži hrvatski političar".

Mada je Pusićeva uputila "diplomatsko saučešće" Srbiji zbog Šešeljevog povratka, on navodi da "ima posebne simpatije za Vesnu Pusić, jer je zna još iz disidentskih dana i cijeni je zbog njenog porodičnog (četničkog) pedigrea sa majčine strane".

Kada je riječ o zdravstvenom stanju, zbog kog je, prema zvaničnoj verziji Tribunala, pušten na privremenu slobodu, Šešelj otkriva da preliminarni rezultati, nakon četverodnevnog ispitivanja u Beogradu, ukazuju da nigdje nema kancer, osim na jetri.
 
Šešelj je rekao i da će njegova porodica "brzo poželjeti da se vrati u Hag, jer im je promijenio svakodnevni ritam života".