NOGOMET

Luis Figo: Bosanci, nemojte se plašiti, vidimo se na Euru 2016!

Jedan od najboljih nogometaša svijeta svih vremena, za "Dnevni avaz"

Adis MIZDRAK

21.11.2014

Najbolji idu uz najbolje pa je tako i živa legenda svjetskog nogometa Luis Figo bez razmišljanja pristao na intervju s novinarom najbolje i najutjecajnije novine u Bosni i Hercegovini "Dnevnog avaza".

Šteta što nekad najbolji nogometaš svijeta (2001.) i bivši član Barcelone, Real Madrida i Intera nije imao više vremena, jer s igračem koji je umnogome utjecao na današnji nogomet, materijala za razgovor ima mnogo više nego što nam je dopustio njegov raspored u Nionu, gdje je Figo prisustvovao UEFA-inom sastanku kada smo napravili ekskluzivni intervju za naš list.

Portugalska legenda i vođa zlatne generacije (Rui Kosta, Nuno Gomes...) prvi put je govorio za bh. medije, ali ne i posljednji.

- Rado ću govoriti za vašu novinu i u narednom periodu - kazao je legendarni Figo.

Ronaldo je fenomen

Prestali ste se baviti nogometom 2009. godine. Šta trenutno radite, planirate li, možda, raditi trenerski posao i imate li kakvih ponuda?

- Nogomet i sve što je oko njega, moj su život i uživam u tome. Trenutno sam član UEFA-ine Komisije za fudbal, zajedno sa Mišelom Platinijem (Michel), Farukom Hadžibegićem, Zbignjevom Bonjekom, Fernandom Ierom (Hierro), Demetriom Albertinijem, Davorom Šukerom i ostalima. Što se tiče trenerskog posla, to nikada ne bih mogao raditi. Možda jednog dana postanem predsjednik nekog kluba. Inače, imam Fondaciju za brigu o djeci Portugala i mnogo putujem - kazao je Figo.

Pratite sva nogometna dešavanja, koji je klub, prema Vašem mišljenju, najkvalitetniji i ko će osvojiti ovogodišnje izdanje Lige prvaka?

- Sa zadovoljstvom pratim najkvalitetnije nogometno takmičenje. Gledao sam mnogo mečeva i, na osnovu onoga što sam uspio vidjeti, favoriti za prvake su Real Madrid i Bajern Minhen, ali je još rano prognozirati, nogomet je nepredvidiv.

potpis-figo

Potpis Figa za čitaoce "Dnevnog avaza" uz poruku: Mnogo toplih zagrljaja

Spomenuli ste da je Real favorit, govorite li to navijački s obzirom na to da ste ikona tog kluba? Prije madridskog kluba, punih pet godina ste nosili dres najljućeg rivala Barcelone. Ko Vam je draži?

- Igrao sam za oba kluba, i za Real, i za Barcelonu. Ipak, navijač sam Reala. Osim činjenice da su veliki klub, imaju disciplinu, organizaciju i humanost, velika su gospoda i uvijek će mi biti u srcu.

Upravo za Real nastupa Vaš sunarodnjak i najbolji nogometaš svijeta Kristijano Ronaldo (Cristiano). Zaslužuje li on, prema Vašem mišljenju, tu titulu pored jednog Lionela Mesija (Messi)?

- Ronaldo je fenomen. On je vrhunski nogometaš i vanserijski profesionalac. Mesi je, također, na tom nivou, ali je Ronaldo protekle sezone osvojio više trofeja i smatram da je zasluženo za nijansu ispred odličnog Argentinca.

Nakon Ronalda, Reala, Barcelone... red je došao na nama najbitniju temu - reprezentaciju BiH.

- Imate vrhunsku selekciju, mada smo mi bolji (smijeh, op. a.). Ko u svojoj reprezentaciji ima nogometaše poput Edina Džeke, Miralema Pjanića i još nekoliko vrhunskih nogometaša, može se nadati samo dobrom i samo uspjehu. Želim vam od sveg srca mnogo uspjeha, pobjeda i radosti.

Poruka čitaocima

Ivica Osim je legenda bh. nogometa. Poznajete li se?

- Naravno da se poznajemo. Osim je čovjek velikog autoriteta i ogromne reputacije. Družimo se, Osim, Savičević, Šuker, Hadžibegić... Nekada nam se pridruži Ivan Ćurković. Odlična smo klapa.
 
Šta želite poručiti čitaocima "Dnevnog avaza"?

- Pozdrav svim ljubiteljima nogometa u BiH. Ne plašite se. Bez obzira na rezultatsku krizu, BiH će se plasirati na Evropsko prvenstvo. Vidimo se na Euru u Francuskoj - poručio je Figo čitaocima "Dnevnog avaza".

Imam privjesak na kojem je grb FK Sarajevo

Znate li da je Vaš nekadašnji saigrač u Barceloni i veliki prijatelj Meho Kodro preuzeo FK Sarajevo? Također, odlični ste prijatelj i s Hadžibegićem, koji je legenda bordo kluba.

- Čuo sam dosta toga lijepog o tom klubu. Nećete vjerovati, ali kod sebe imam i privjesak na kojem je grb FK Sarajevo. Pogađate ko mi ga je dao? Hadžibegić! Kodri želim sve najbolje u novom klubu i mnogo uspjeha u nastavku trenerske karijere. Neka bude onakva kakva je bila i nogometna - rekao je Figo.

Problem s autoritetom

Reprezentacija Portugala nije ni nalik onoj za koju ste Vi nastupali. Iako u timu imate vrhunske nogometaše, ne bilježite zadovoljavajuće rezultate. U čemu je problem?

- Strasni sam navijač Portugal i pratim svaku utakmicu. Imamo odlične igrače, prije svih Ronalda, ali je činjenica da bilježimo loše rezultate. Mislim da imamo problem s autoritetom i da još nismo izvukli maksimum iz ove generacije. Fali nam dobrih rezultata u kontinuitetu da bismo stekli povjerenje - kazao je Figo.