NOGOMET

Robert Prosinečki, jedan od kandidata za klupu "Zmajeva": BiH nije tim koji treba otpisati

"Dobar dan. Ne mogu vam ništa novo reći"

M. T.

21.11.2014

- Dobar dan. Ne mogu vam ništa novo reći. Niti me je ko zvao niti sam o bilo čemu pregovarao - rekao je s druge strane telefonske žice Robert Prosinečki na početku razgovora za "Dnevni avaz".

Čim je na svom telefonu vidio pozivni broj, Robertu je bilo jasno šta je povod za razgovor.

Gotova stvar
 
- Pratim šta se dešava. Lijepo je čuti da me neko smatra ozbiljnom opcijom, ali ne treba ništa unaprijed pričati. Ovdje, u Hrvatskoj, već me vide kao vašeg selektora, kao da je sve završeno, ali nema smisla unaprijed govoriti - nastavio je hrvatski stručnjak.

No, ne krije da je vrlo zainteresiran da preuzme nogometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Šta ga to toliko vuče našoj stolici pa je već poslao pismo namjere u Nogometni savez BiH?  

- To što BiH ima odličnu reprezentaciju. No, u fudbalu se često stvari ne poklope. Nije realna situacija da BiH ima samo dva boda u kvalifikacijama i da ima male šanse da se plasira na Euro, ali ono što me privlači je činjenica da je vaša ekipa u stanju preokrenuti situaciju. Nije to tim koji se smije otpisati, to je ekipa velikog kalibra - govori Prosinečki.

Iznenađujuća eliminacija

U dosta kratko vrijeme, za svega nekoliko mjeseci, BiH se od učesnika završnice Svjetskog prvenstva u Brazilu srozala do autsajdera kvalifikacija. Kako se to može objasniti?

- Teško mi je analizirati kada nisam unutra. No, nije mi normalno da jedna reprezentacija kakva je Bosna i Hercegovina, odjedanput može pokazati tako loše lice. Nije stvar u eliminaciji u grupnoj fazi Mundijala, mada je i ona bila malo iznenađujuća, već u ovim kvalifikacijama, u kojima je BiH, uz Belgiju, trebala biti favorit grupe. Situacija je teška, ali siguran sam da je borba za Euro daleko od završene - završio je Robert.

Nisam razmišljao o cijeni

- Kolika mi je cijena? Iskreno, o tome nisam razmišljao. Ako bude nekih pregovora, vjerujem da će mi ljudi iz NSBIH dati neki prijedlog. Da sada govorim koliko bih mogao koštati, nema smisla.