CRNA HRONIKA

Krijumčarene osobe držao zatočene u kući

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Crnogorca

M. M.

21.11.2014

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv ranije osuđivanog državljanina Crne Gore Marka Krtolice (1978) iz Nikšića, kojom ga tereti za organizovani kriminal u vezi sa krijumčarenjem ljudi.

On se, naime, tereti da je, u periodu od februara do marta 2006. godine, radi sticanja finansijske koristi, u dogovoru i dobro isplaniranoj koordinaciji krijumčarenja, zajedno sa Nebojšom Šupićem, Predragom Kilibardom, Slobodanom Ćećezom i Nedeljkom Ćećezom (koji su u međuvremenu presuđeni po sporazumu o priznanju krivice), prevezao više osoba albanske nacionalnosti preko državne granice iz Ulcinja u Crnoj Gori u Trebinje u BiH, a koje nisu ispunjavale uslove za zakoniti ulazak preko državne granice.

Prema navodima optužnice iz 2006. godine optuženi je za radnju prebacivanja migranata preko državne granice, primio iznos od po 3.000 eura po osobi, lažno im obećavajući da će ih prebaciti u Italiju i da im može tamo obezbijediti posao.

- Optuženi je zajedno sa više drugih osoba, protivzakonito držao krijumčarene osobe albanske nacionalnosti zatočene u kući, pod kontrolom zaključane u sobi ograničavajući im slobodu kretanja, tražio od njih da obezbijede po dodatnih 1000 eura kako bi ih navodno prebacili u Italiju, nakon čega se, po pojavljivanju policije, zajedno sa ostalima dao u bijeg.

Krtolica se tereti da je prema više osoba postupao u svrhu izrabljivanja na nečovječan i ponižavajući način, saopšteno je iz državnog Tužilaštva.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.