CRNA HRONIKA

Nasilniku iz Brčkog 11 mjeseci zatvora

Nakon razmatranja i prihvatanja sporazuma o priznanju krivice

M. M.

21.11.2014

Osnovni sud Brčko distrikta izrekao je pravomoćnu presudu kojom je Enes Smajlović (27) iz Brčkog oglašen krivim za više krivičnih djela protiv života i tijela na štetu većeg broja građana Distrikta, te mu izrekao jedinstvenu kaznu u trajanju od 11 mjeseci zatvora.

Presuda je izrečena na osnovu sporazuma o priznanju krivice koji je optuženi sklopio sa brčanskim Tužilaštvom, a koji je Sud, nakon razmatranja, prihvatio.

Prije dvije godine Tužilaštvo  Distrikta optužilo je ovog Brčaka da se uz pomoć još dvije osobe nasilnički ponašao, nanosio  tjelesne povrede i ugrožavao sigurnost stanovnika Brčkog.  Njemu je tada stavljeno na teret da je, u tri navrata, zajedno sa Emirom Nuhanovićem i Srboljubom Đurićem, ispred jednog brčanskog lokala i gradskog parka fizički napadao različite žrtve, nanoseći im lake i teške tjelesne povrede. 

Također je optužen da je u noćnim satima lažno se predstavljajući telefonom pozvao oštećenog A. Š. da izađe ispred česme u Kantardžića ulici, da bi ga nakon toga zajedno sa Nuhanovićem fizički  napao.  Tom prilikom oštećeni Š. A. pretrpio je više udaraca zatvorenim šakama u predjelu lica usljed čega je pao na tlo, nakon čega su ga Smajlović i Nuhanović nastavili udarati nogama i rukama po čitavom tijelu. 

Osim što se nasilnički ponašao, Smajlović je jednom svom sugrađaninu, sa kojim odranije nije bio u dobrim odnosima, uputio ozbiljnu prijetnju da će mu ubiti majku ako ne izađe iz kuće da razgovara s njim, čime je kod njega izazvao osjećaj ugrožene sigurnosti.

- U toku glavnog petresa Tužilaštvo je zaključilo sporazum  kojim je optuženi priznao krivicu za dva krivična djela lake tjelesne povrede, te za po jedno krivično djelo nasilničkog ponašanja, ugrožavanja sigurnosti i teške tjelesne povrede,  prihvatajući predloženu kaznu, rekao nam je Samir Beganović, sekretar Tužilaštva Brčko Distrikta, te precizirao da su optuženom izrečene pojedinačne kazne zatvora  u trajanju od trideset dana (za lake tjelesne povrede i ugrožavanje sigurnosti) do šest mjeseci (za tešku tjelesnu povredu), nakon čega mu je pravomoćno izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od jedanaest mjeseci.

Sklapanjem sporazuma sa Tužilaštvom, optuiženi se odrekao prava na suđenje, kao i prava žalbe na izrečenu sankciju, koju mu je, na osnovu sporazuma, izrekao Sud.