NOGOMET

Champagne za Avazov "Sport": Divio sam se Safetu Sušiću

Prvi kandidat za novog predsjednika FIFA-e

Goran ŠUMAR (Avazov Sport)

21.11.2014

Poznati francuski fudbalski radnik Jerome Champagne (Žerom Šampanj), koji je prvi istakao kandidaturu za novog predsjednika FIFA-e, u ekskluzivnom intervju za "Avazov Sport" osvrnuo se na svoju predsjedničku kampanju, bh. fudbal...

Predsjednička kampanja

Na čemu ćete temeljiti Vašu predsjedničku kampanju?

- U posljednjih 20 godina, nogomet je imao koristi od globalizacije, pa je fudbal postao sport broj jedan u svijetu. Pogledajte popularnost Svjetskog prvenstva u Brazilu. No, ta je globalizacija dovela i do ozbiljnih problema za nogomet - kaže Jerome Champagne.

- Jedan posto naših saveza, naše lige, naših klubova i naših igrača dobivaju sve ili gotovo sve, dok su ostali u poteškoćama - igrači su loše plaćeni ili nisu plaćeni uopšte, klubovi su u stečaju ili prolaze kroz vrlo ozbiljne finansijske teškoće, nacionalna prvenstva ostaju bez svojih talenata za dobrobit manjine liga i zapadnoevropskih klubova ...

U tom kontekstu, moj program ima tri aspekta - uspostaviti ravnotežu u nogometu i boriti se protiv financijskih i sportskih nejednakosti; reformirati institucije FIFA-e na način da se da više ovlasti nacionalnim savezima koji su istinski "vlasnici" FIFA-e i obnoviti imidž FIFA-e, koji je danas jako narušen.

Ako postanete predsjednik FIFA-e, šta ćete uraditi da se fudbal u svijetu podigne na još veći nivo? Ako je to moguće?

- Previše je nejednakosti u svjetskom nogometu. Smatrate li da je normalno da naprimjer  engleska liga zarađuje 40 miliona dolara godišnje od prodaje televizijskih prava u Indiji, a da ništa ne redistribuira lokalnoj nogometnoj ligi i indijskim profesionalnim klubovima.

Što se tiče Evrope, upravo smo proslavili 25. godišnjicu pada Berlinskog zida i željezne zavjese, ali i prije, evropski nogomet je ranije bio homogen: Igrali smo zajedno i svi su imali priliku za pobjedu. Mislite li da bi to bilo moguće danas da jedna Steaua iz Bukurešta i FK Crvena zvezda osvoje Ligu prvaka, kao 1986. i 1991. Ili da Videoton u Kupu UEFA 1984/1985 eliminiše sukcesivno PSG, Manchester United i da igra finale protiv Reala?

Ista stvar za Celtic, Ajax ili švedski Malmo koji je igrao finale protiv Nottingham Forest 1979. godine.

Danas je to nemoguće. Postavljene su "finansijske željezne zavjese" koje dijele naš nogomet, ne kao Evropu na dva dijela kao prije 1989. godine, nego između 10 -15 vrlo bogatih klubova i ostalih! To dakle treba korigirati, distribuirati više pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija...

Ćurković je moj idol

Sadašnji predsjednik FIFA-e Sepp Blatter je nekoliko puta dolazio u BiH, te bh. fudbal pomagao s nekoliko projekata. Planirate li doći i Vi i učiniti isto?

- Najprije da kažem da sam dolazio u Bosnu, na utakmicu 25. aprila 2000. godine na stadionu Kosovo u Sarajevu. Bio je to izuzetno emotivan trenutak. Ponosan sam na jedanaest godina provedenih uz Sepp Blattera i na pomoći koju sam donio za izgradnju infrastruktura. Također sam bio u Bosni i s delegacijama FIFA-UEFA kako bi pronašli rješenja za unutrašnje probleme Nogometnog saveza BiH, počevši od 2002. godine, kada sam bio glavni sekretar FIFA-e.

Sjećate li se koliko je učinjeno da se prvi klubovi bosanskih Srba integriraju u Kup, a zatim i u jedinstveno prvenstvo.

Potrebno je više infrastrukture, ali ne samo za bosanskim nogometom, Danas je potrebno napraviti rebalans cijelog evropskog nogometa. Moj prioritet će biti nacionalni nogomet i najavio sam program pomoći profesionalnom fudbalu u cilju podrške savezima, ligama i klubovima.

Možete li obećati da ćete - ako postanete predsjednik FIFA-e, i Vi pomoći bh. fudbalu, posebno s aspekta infrastrukture kako bi stigli evropske standarde?

- Ja sam najavio program za izgradnju 400 umjetnih travnjaka u svijetu. No, da bi dosegli evropsku razinu, potrebno je ojačati obuku domaćih talenata i osigurati da oni ostanu duže u bosanskim klubovima, te da naknade za treniranje kada prođu obuku budu bolje. Previše mladih igrača prerano napušta domaće terene i odlaze u takozvane "velike" klubove u Zapadnoj Evropi, gdje igraju malo, što usporava njihov napredak, pa se vraćaju u svoju zemlju, bez da su u potpunosti razvili svoj talenat.

Najbolji će uvijek otići, ali domaći razvoj fudbala mora biti ojačan za dobrobit domaćih prvenstava.

Možemo li očekivati da će bh. fudbalski radnici dobiti neko značajnije mjesto u FIFA-i? Ipak, BiH je iznjedrila nekoliko vrhunskih fudbalskih imena - od Ivice Osima, Mirsada Fazlagića, Vahidina Musemića, Ivana Ćurkovića, Safeta Sušića, Vahida Halilhodžića, Faruka Hadžibegića... do danas Miralema Pjanića, Edina Džeke.

- Bivši igrači zauzimaju istaknuta mjesta, mnogi su danas predsjednici njihovih nacionalnih saveza. No, biti "bivši igrač" nije dovoljno, niti je garancija uspjeha. Što se tiče Bosne, odrastao sam u Parizu, uz Safeta Sušića kojem smo se divili dok je igrao u PSG-u - od 1982. do 1991. No, moj pravi idol bosanskog porijekla je Ivan Ćurković, koji je igrao za moj omiljeni klub, Saint Etienne. Za mene je on jedan od najboljih golmana u istoriji!

Jeste li imali priliku gledati sadašnju reprezentaciju BiH? Kako komentarišete igru i naš premijerni nastup na Svjetskom prvenstvu?

- Gledao sam ekipu Bosne kada je igrala nekoliko puta protiv Francuske - u dvije prijateljske utakmice 2004. i 2006. godine, i svakako dvije kvalifikacijske utakmice za Euro 2012. S Bosnom su uvijek komplicirane utakmice za Francusku, jer je tehnički nivo bosanskih igrača na vrlo visokom kolektivnom nivou - i taktičkom i inteligencijom. Nikada nije lako...

To je igra koja podsjeća najviše na jugoslovenski nogomet koji je uvijek bio problem francuskom nogometu. Tokom Svjetskog kupa, bh. tim je propustio šansu, a tu je bila i sudijska pogreška.

Moramo pomoći sucima

Sudija s Novog Zelanda, koji je sudio odlučujuću utakmicu naše reprezentacije u Brazilu (Nigerija 0:1), nedavno je priznao da je Edinu Džeki poništio čist gol. Vaš komentar?  

- Ako ste čitali moje prijedloge po pitanju suđenja, vidjet ćete da se zalažem za korištenje videa i usporenih snimaka u tri slučaja, a sudac bi bio u radio kontaktu sa sucem koji se nalazi u studiju ili u snimateljskom vozilu. Dakle, tri slučaja - kada postoji polemika oko crvenog kartona i izbacivanja iz igre; za penale počinjene na rubu kaznenog prostora i za poništene golove kada su postignuti na samoj granici.

Moramo pomoći sucima, to je vrlo težak posao. Osim toga, novi stadioni su opremljeni internetom, a uskoro ćemo moći gledati igru na "streamingu" na stadionu, putem "smartphona" i gledati sve u usporenim snimcima. A jedine osobe kojima su te tehnologije potrebne, dakle suci, ne mogu njima raspolagati.

Zašto sve ovo govorim? Jer, od utakmice Nigerija - Bosna u Brazilu, često navodim primjer poništenog gola Džeke kao nepravdu za fudbal. Da je pogodak bio potvrđen, kao što je trebao biti, Bosna bi prošla do osmine finala. To bi bila nagrada za talenat igrača i pravda za selekciju igrača iz tri naroda, čime bi Bosna konačno poslala pozitivnu poruku o zemlji i regiji.

Koji igrač reprezentacije BiH je po Vašem ukusu?

- Uvijek mi se sviđala elegantna igra i tehnički kvalitet Miralema Pjanića kada je igrao za Lyon. Kao i njegovi slobodni udarci.

Pored Slaviše Vukićevića, poznajete li još nekog igrača iz BiH?

- Da, mog idola Ivana Ćurkovića i Vahida Halilhodžića.

Nažalost, trenutno od bh. internacionalaca, odnosno reprezentativaca u Francuskoj igra samo Sanjin Prcić u Renessu?  Jeste li imali priliku da ga gledate?

- Ne, jer gledam samo utakmice Saint Etienne, PSG ili Olimpik Marseille kada imam vremena. Nisam imao priliku da vidim kako igra. Imao je dobru sezonu 2013/2014 sa Sochauxom, ali klub je imao poteškoća i nije se uspio održati u Prvoj ligi, za kraj kaže Champagne

Pele, Messi i Ronaldo

Ko je po Vama najbolji igrač na svijetu?

- Teško pitanje - najbolji igrač na svijetu u istoriji? Pet zadnjih godina? Trenutno? To je vrlo subjektivno pitanje... Pele je najbolji igrač svih vremena, Messi obara sve rekorde, ali nikada nije osvoji Svjetski kup, Cristiano Ronaldo ima nevjerovatnu zrelost i samopouzdanje za svojih 29 godina, kaže Champagne.

Guardiola, Ancelotti, Girard...

Ko je najbolji trener na svijetu?

- Opet teško pitanje. Najbolji je onaj koji sve pobjeđuje s najboljim igračima svijeta, kao Pep Guardiola s Barcelonom i sada Bayernom, te kao Carlo Ancelotti s Real Madridom. Najbolji je takođe i onaj koji preuzima oslabljen klub, s osrednjim igračima i spasi ga na kraju sezone. Ili pak onaj koji osvoji titulu šampiona svoje zemlje, a da to niko nije očekivao kao René Girard, šampion Francuske s Montpellierom 2012. godine. Svi su za mene dobri, rekao je Champagne.

Sarajevo je veliki intelektualni centar i simbol tolerancije

Šta vam prvo padne na pamet kad čujete Bosna i Hercegovina, Sarajevo?

- Šteta, tuga, užas, ali i nada. Sarajevo je veliki intelektualni centar i simbol tolerancije. Zajednice različitih jezika i religija koje žive zajedno. A vjekovima su ratovale, svo to krvoproliće... Može li nogomet pomoći? Teško da može kada vidimo suparništvo u derbijima između FK Velež Mostar i HŠK Zrinjski. U isto vrijeme, reprezentacija BiH - koja je igrala u Brazilu, sastavljena je od igrača iz sva tri naroda. To je nada. Moramo sačuvati nadu. Uvijek, kaže Champagne.

U kontakt s Champagneom stupili smo preko bivšeg fudbalera Sarajeva i francuskog Creteilea, ali i reprezentativca, Slaviše Vukićevića, koji nam je bio i prevodilac.