CRNA HRONIKA

Suđenje bankarima i zaštitaru odgođeno za 4.decembra

Optuženi za pomaganje u razbojništvu u Dužicama kod Širokog Brijega

M.H.

21.11.2014

Pred sudskim vijećem Kantonalnog suda Široki Brijeg jučer je trebalo biti nastavljeno suđenje u predmetu protiv Tomislava Matijevića, Miljenka Brekala, Fabijana Bakovića te Mate Karamatića, no zbog nedolaska Brekalovog advokata, ročište je odgođeno za 4.decembra, kada će biti saslušani svjedoci i vještaci.

Tužilaštvo ZHK tereti ih zbog pomaganje u počinjenju razbojništva, koje se desilo 5.oktobra 2010.godine u mjestu Dužice kod Širokog Brijega.

Tada su četiri maskirane osobe naoružane puškama i zoljom, koje nikad nisu pronađene i procesuirane, iz kombi vozila zaštitarske firme “Sektor Security”  otuđile novac UniCredit banke u iznosu od oko 3.600.000 eura i 150.000 KM koji je bio namijenjen za potrebe Zagrebačke banke d.d. Zagreb i poslovnice UniCredit banke u Livnu.

Također Matijevića, tadašnjeg šefa Trezora UniCredit banke, Bakovića koji je bio na poziciji šefa poslovnice banke u Livnu  i blagajnika Brekala Tužilaštvo tereti i za nesavjestan rad u službi.

Kao supočinioci su, stoji u optužnici,  uklanjanjem prepreka za počinjenje ovog djela s umišljajem pomogli drugom u njegovom izvršenju.

Karamatića pak Tužilaštvo tereti kao tadašnjeg vođu tima za prijevoz vrijednosnih pošiljki firme “Sektor Security”.

U optužnici se navodi da su su razbojnici očito imali informaciju o ruti kretanja vozila s novcem.

Optuženi su jučer ponovo izrazili ogorčenje, ističući kako je cijeli proces skretanje s pravog puta te da nemaju nikakvu vezu s pljačkom i razbojnicima.