CRNA HRONIKA

Nasred ceste ubiješ čovjeka k'o psa, a dobiješ 7 godina zatvora

Brat ubijenog Azima Obarčanina ogorčen kaznom

Al. BAJRAMOVIĆ - Am. KOVAČ

21.11.2014

U Kantonalnom sudu u Sarajevu prekjučer je Armin Šehović, nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivice, osuđen na sedam godina zatvora, jer je 12. aprila ove godine u Goraždu ubio Azima Obarčanina (42), zarivši mu nož u grudni koš. Šehoviću je nakon izricanja presude produžen pritvor.

Nisu kontaktirani
 
Porodica Obarčanin ogorčena je zbog presude, za koju su saznali iz medija, a niko ih ranije, kao ni prilikom sklapanja sporazuma, nije kontaktirao.

- U novinama sam pročitao da je presuda donesena i umalo infarkt nisam doživio. Nasred ceste ubiješ čovjeka isto k'o kakvog psa, a dobiješ sedam godina zatvora. Od tih sedam godina odležat ćeš tri i izaći ćeš. Šta je to? Šta sad da radim? Da kupim pištolj i nosim ga za pasom ili da se selim iz Goražda!? Nemam šta drugo - kaže Amar Obarčanin, brat ubijenog Azima.

amar-obarcanin

Amar Obarčanin: Ogorčeni smo zbog presude

No, šta se zaista događalo s ovim predmetom?

Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu je, naime, prilikom izricanja presude navelo da tokom istrage, koju je vodilo Tužilaštvo Bosanskopodrinjskog kantona, i tokom podizanja optužnice nisu ispitani oštećeni u vezi s imovinskopravnim zahtjevom niti su u optužnici predloženi kao svjedoci. Sud u Goraždu potvrdio je ovakvu optužnicu iako ju je mogao vratiti.

S obzirom na deficit sudija u Goraždu, Vrhovni sud Federacije BiH odlučio je da se u ovom predmetu sudi u Sarajevu.

azim-obarcanin

Ubijeni Azim Obarčanin

Parnični postupak

- Istraga u Goraždu je urađena tako aljkavo, a i u optužnici je bio nejasan opis činjeničnog stanja. Imena oštećenih, odnosno porodice, uopće nisu bila navedena, jer nisu ni saslušani tokom istrage. U praksi, prilikom sklapanja sporazuma kontaktira se porodica oštećenog, ali kako imena nisu bila navedena u optužnici, sarajevsko Tužilaštvo nije ih ni kontaktiralo, a ni presudom nisu upućeni na parnični postupak - kazao je naš izvor blizak pravodsudnim organima.

No, porodica, bez obzira na to što u presudi nije donesena odluka, može u parničnom postupku podnijeti imovinskopravni zahtjev.

Prilikom izricanja presude Šehoviću, Sudsko vijeće je uzelo u obzir olakšavajuće okolnosti kod optuženog, a to su mladost, da nije ranije osuđivan te da je bio bitno smanjeno uračunljiv s obzirom na to da je u krvi imao više od dva promila alkohola.
 
Podsjećamo, nakon svađe i tuče u goraždanskom kafiću “Boomerang”, Šehović je izašao iz objekta te iz obližnjeg kafića uzeo nož i Obarčanina čekao na ulici.

Novi fizički sukob okončan je tako što je, od tri udarca nožem, jedan bio fatalan za Obarčanina, jer je oštricom zahvaćen jedan od glavnih krvnih sudova. Uprkos brzom transportu do bolnice, gdje je dovezen u stanju teškog šoka, te nastojanjima ljekara da mu spase život, Obarčanin je podlegao nekoliko minuta nakon prijema. Iza njega su ostali supruga i dvoje djece.