CRNA HRONIKA

ŠOKANTNO Očajna majka: Mlađa mi je ljetos priznala da ju je pijan dodirivao po grudima i dole

Prijedorčanin pokušao silovati svoje dvije kćerke, od kojih je jedna maloljetna

M. ZGONJANIN

21.11.2014

Pripadnici Sektora kriminalističke policije Centra javne bezbjednosti Prijedor u srijedu su u večernjim satima uhapsili R. D. (56) iz Gomjenice, koji se sumnjiči da je počinio krivično djelo spolno nasilje nad djetetom u sticaju sa produženim krivičnim djelom silovanje u pokušaju.

Navedena krivična djela počinio je na štetu svojih kćerki, i to 24-godišnjakinje u periodu od 2004. do 2011. i 17-godišnjakinje u periodu od 2005. do 2014. godine.

Često plakala

Šokantna porodična priča traje već sedam godina, a nakon što je iz kuće otišla starija kćerka, koja se udala i zasnovala svoju porodicu, R. D. se ustremio i na mlađu. Nevjenčana supruga M. S. (54, identitet poznat redakciji) otvoreno za “Dnevni avaz” kaže da je još ljetos primijetila da se nešto čudno dešava s njenom 17-godišnjom kćerkom.

- Ne želim se kriti, jer o ovome ionako svi pričaju. A moja priča je i upozorenje svim majkama da pripaze na svoju djecu. Primijetila sam da se kćerka počela povlačiti u sebe, često je plakala, a i kad nema nikoga, nije jela, bila je nekako šutljiva, previše tiha. Pitala sam je šta je, a ona mi je, nakon dužeg uvjeravanja, rekla da je otac dira i dodiruje. Obično to radi kad je pijan, dira je po grudima i dole. Šokirala sam se. Nema mi više života. Ionako živimo teško, bili smo poplavljeni, a sad i ovaj strašni problem. Ne znam šta ću. Najbolje je da uzmem štrik i da se objesim - kaže M. S.  

Kroz suze dodaje da vjeruje i mlađoj i starijoj kćerci, koja je potvrdila sestrinu priču. Na pitanje zašto je do sada šutjela i zašto slučaj nije odmah prijavila policiji, kaže da se bojala supruga.

Razbio vrata

- Govorio je da će nam, ako progovorimo, srušiti kuću i da, onda, gledamo gdje ćemo. Bojala sam ga se, jer je jednom pijan razbio vrata na kući. Tukao bi i mene da je smio i da se nije bojao sinova - tvrdi očajna majka, koja je suprugu poručila da se ne vraća kući, iz koje će, ako dođe, ona zasigurno otići.

Pedesetšestogodišnjak je, kako saznajemo, uhapšen na osnovu operativnih informacija koje su dovele do otkrivanja šokantnog slučaja, jer dojava o pokušaju silovanja nije bilo.

Tokom noći zadržan je u pritvoru, a jučer je, nakon kriminalističke istrage, saslušan i u Okružnom tužilaštvu u Banjoj Luci. Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužilac će sudiji za prethodni postupak Okružnog suda u Banjoj Luci predložiti mjeru pritvora.

Uhapšeni, koji je sklon porodičnom nasilju i alkoholu, otac je četvero djece koju je stekao u nevjenčanom braku sa suprugom M. S. On ne radi, a porodicu je, izuzmu li se povremene jednokratne novčane pomoći, izdržavao uglavnom nadničenjem.   

pedofil-prijedor

Privođenje R. D. u Tužilaštvo u Banjoj Luci (Foto: M. Dragojlović)

Djeca ostaju zarobljena i ponižena

nada-grahovac

Grahovac: Prave se da ne vide šta se dešava

Nada Grahovac, ombudsman za djecu Republike Srpske, kaže da je strašno to što je na Međunarodni dan djeteta u medijima udarna vijest o ocu koji je pokušao silovati svoje dvije kćerke. Nažalost, kako ističe, to je naša stvarnost.

- Ovo je slučaj za koji se saznalo, ali broj djece koja odrastaju s ovakvim nasiljem i zlostavljanjem, u ovom trenutku je, ipak, nepoznat. I to je ključni problem, jer djeca o tome ne govore zbog više razloga, zato što ih ucjenjuju u porodici, plaše se osude sredine, da će ostati bez onoga ko ih izdržava, da će biti krivi ili čak da su oni tome doprinijeli. Odrastaju zarobljeni, poniženi i povrijeđeni... i sami pokušavaju naći rješenje – kaže Grahovac te naglašava da dijete svojim ponašanjem uvijek šalje poruku o tome kako se osjeća.

Smatra da je nemoguće da dijete toliko godina bude izloženo toj vrsti nasilja a da to niko ne primijeti u njegovoj bližoj okolini.

- To se mora vidjeti, ali se svi prave da to ne vide, jer je to i najlakše - kaže Grahovac te dodaje da je, prema istraživanjima, čak jedno od petero djece u brojnim zemljama bilo žrtva seksualnog zlostavljanja.

Počinioci su uglavnom ljudi iz najbližeg okruženja. Konkretno, kad je riječ o ovom posljednjem šokantnom slučaju, Kancelarija ombudsmana za djecu RS zatražila je od Centra za socijalni rad u Prijedoru provjeru informacije, kao i informacije u vezi s adekvatnim zbrinjavanjem zlostavljane maloljetnice.

Raniji slučaj

Posljednji šokantan slučaj seksualnog nasilja u Prijedoru dogodio se polovinom avgusta ove godine. Prijedorčanin M. B. punih šest godina silovao je svoju sada 17-godišnju kćerku. Prvi put ju je silovao 2008., kada je imala samo 11 godina. Saznajemo da se kćerka, koja je preživjela pravi pakao, nakon otkrića koje je zgrozilo bosanskohercegovačku javnost, nalazi izvan Prijedora, dok je njen otac u pritvoru, gdje će i dočekati podizanje optužnice za djelo za koje je zaprijećena zatvorska kazna u trajanju od deset i više godina.