SARAJEVO

Džamija koja ljepotom otvara dušu pred namaz

Otvoren islamski centar na Koševskom Brdu

A. JAMAKOVIĆ

21.11.2014

Na radost velikog broja vjernika, jučer su klanjanjem podne-namaza otvoreni Islamski centar i džamija u naselju Koševsko Brdo. Svečanom otvorenju prisustvovali su predstavnici Islamske zajednice (IZ) u BiH s reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem na čelu, brojni ambasadori, među kojima i Eid bin Muhamed el-Sakafi, ambasador Kraljevine Saudijske Arabije, koja je većinski finansirala ovaj projekt, te imam i hatib Mesdžidu-l-harema iz Meke Salih bin Humejd, koji boravi u posjeti BiH.

Veliki trenutak

Reis Kavazović je istaknuo da je ovo jedna od rijetkih džamija koje svojom ljepotom otvaraju dušu pred obavljanje namaza.  

- Selamim hatiba najčasnijeg harema na svijetu, šejha Saliha bin Humejda, koji nam je u BiH donio miris Meke i časnog harema. Ovo je veliki trenutak za sve nas, kako za IZ tako i za džematlije. Ne trebamo zaboraviti dobrotu koju nam pružaju braća iz Saudijske Arabije, bili su uz nas kada je bilo teško. Ta zemlja je naša duhovna domovina, jer je tamo Kaba i zbog toga naša ljubav prema tom prostoru nikada neće prestati - rekao je, između ostalog, reis Kavazović.

dzamija-kosevsko-brdo1

Otvaranju prisustvovali brojni vjernici (M.Kadrić)

Imam Humejd u obraćanju vjernicima kazao je da je sretan što je drugi put u našoj zemlji te istaknuo važnost sedžde, po kojoj su mesdžidi i dobili ime.

Poruka bratstva

- Nema sumnje da je veza između nas i vas - islam. Ta veza je pojačana za vrijeme agresije koju ste preživjeli. Narodu Saudijske Arabije čast je i obaveza da vam pomogne. Bojmo se Allaha, dž. š., i neka ovaj centar bude simbol mjesta iz kojeg će se slati poruka bratstva - kazao je Humejd.

Projekt napravili otac i sin

Predsjednik građevinskog odbora za izgradnju Zijad Begović rekao nam je da je vrijednost projekta 3,6 miliona KM. Kako je kazao, preostalo je još da bude napravljen vrtić, a planirana je i izgradnja sportske plohe.

- Projekt su napravili arhitekti Ahmed Kapidžić i njegov sin Faruk. Centar ima podno grijanje, najmoderniju rasvjetu... Saudijska Arabija donirala je 2,5 miliona KM, vlada Pakistana 100.000, a Kanton Sarajevo i Općina Centar 800.000 KM - rekao je Begović.