BIH

AVAZ OTKRIVA Rusija zbog EU prijeti sankcijama i BiH!?

Na pomolu veliki diplomatski skandal i trgovinski rat

A. DUČIĆ

21.11.2014

Moskva sumnja da je povećan izvoz iz BiH u tu zemlju zato što Evropska unija preko naše zemlje krši zabranu izvoza u Rusiju, saznaje "Dnevni avaz"!

Ukrajinska kriza

Ako od bh. vlasti u narednih sedam dana ne dobije objašnjenje o višestruko povećanom izvozu određenih poljoprivrednih proizvoda u Rusiju u proteklim mjesecima, Ruska služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor, Roseljhoznadzor, mogla bi nametnuti sankcije i našoj zemlji, odnosno ograničiti ili zabraniti uvoz voća i povrća iz Bosne i Hercegovine.  

Ovu informaciju iz Roseljhoznadzora prenijeli su jučer ruski mediji, a izvori iz Brisela potvrdili su za naš list da ruske vlasti sumnjaju da izvoz voća i povrća iz EU u Rusiju ide preko BiH.

389 tona grožđa izvezeno ove godine, a u 2013. izvoz u Rusiju iznosio 68 tona

Poznato je da je Rusija kao mjere reciprociteta zbog sankcija EU zabranila uvoz iz zemalja evropskog bloka.

Naš list došao je do originalnih dokumenata Ruske službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor te Ambasade BiH u Moskvi, u kojima se navodi zabrinutost Rusije i traži pojašnjenje bh. vlasti.

ruska-sluzba-dokument

Dokument Ruske službe

Kako se navodi u dokumentu koji potpisuje ambasador BiH u Rusiji Ivan Barbalić, zamjenica načelnika Ruske službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Antonina Marjuhina ukazala je na podatke Carinskog saveza prema kojima je iz BiH izvoz voća, povrća i drugih poljoprivrednih proizvoda u Rusiju porastao više od tri puta.

Izneseni podaci

- Navela je da je u prvih devet mjeseci 2013. godine izvoz poljoprivrednih proizvoda iz BiH zabilježen u količini od 1.014 tona, a u prvih devet mjeseci ove godine izvoz je iznosio 3.123 tona. Izvoz grožđa 2013. je iznosio 68 tona, a ove godine 389 tona. Navela je da je trostruko povećan izvoz jabuka, krušaka i drugog voća, prvi put je 2014. godine zabilježen izvoz krompira i iznosio je 212 tona – navodi se u izvještaju ambasadora Barbalića.

Reakcije bh. institucija još nema. Našem listu jučer je u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH rečeno da će reagirati u narednim danima zbog odsustva ministra Borisa Tučića. U Ruskoj ambasadi u BiH jučer nam nisu mogli dati stav u vezi s ovom situacijom.

BiH povećala uvoz jabuka iz EU

Kako bismo provjerili podatke o tome koliko je BiH iz EU uvozila proizvode koje problematizira Rusija, obratili smo se Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH. Portparol UIO Ratko Kovačević kazao nam je da je u septembru i oktobru ove godine ukupno uvezeno 7.040 tona jabuka, dok je uvoz ovog voća u istom periodu prošle godine iznosio tek 321 tonu.

No, podaci koji se odnose na prvih deset mjeseci ove godine govore da je ukupno uvezeno 17.611 tona jabuka, dok je u istom periodu lani uvezeno 20.887 tona ovog voća.