BIH

Ništa od pojeftinjenja struje od 1. januara?!

Nakon optimističnih najava, FERK se posipa pepelom

M. Sm.

21.11.2014

Iako su prije nepuni mjesec iz Federalne regulatorne komisije za električnu energiju (FERK) najavili da će od Nove godine, sa stupanjem na snagu liberalizacije tržišta električnom energijom u BiH, cijene struje u našoj zemlji padati, sada o tom pitanju imaju drugačije stavove.

Sklapanje ugovora

Kako je istaknuto tokom jučerašnjeg susreta rukovodstva FERK-a s novinarima u Mostaru, takav scenarij, i pored činjenice da u BiH imaju 24 registrirana trgovca električnom energijom, skoro je nemoguć i nije realno očekivati da dođe do pada cijena električne energije.

Cijene će, rečeno je jučer, u konačnici kreirati kupac ugovorom sa snabdjevačem.

- Njihove ponude će, vjerovatno, zavisiti od kretanja cijene električne energije na tržištu. Ne vjerujemo da će se nakon 1. januara na tržištu pojaviti nekakav trgovac ili snabdjevač koji će ponuditi povoljnije cijene i nerealno je očekivati da dođe do pojeftinjenja struje - kazao je Igor Glibić, rukovodilac Sektora za tarife i tržište FERK-a.

Da se ništa bitno nakon 1. januara neće promijeniti kada su u pitanju domaćinstva, smatra i član FERK-a Risto Mandrapa, koji je naveo da snabdjevači neće moći nabaviti jeftiniju struju.

Kako je pojašnjeno, kupci koji žele promijeniti snabdjevača mogu, naprimjer, zatražiti prelazak od JP EPBiH do JP EP HZHB i obrnuto, ali po tržišnoj cijeni koju novi snabdjevač ponudi.

Kupac ima pravo bez naknade i u roku od 21 dan od podnošenja zahtjeva za promjenom izabrati snabdjevača, a dok traje postupak promjene, kupac će plaćati električnu energiju postojećem snabdjevaču.

Isti priključak

Fizički priključak domaćinstvima koja se odluče na promjenu ostat će isti, a kako je pojasnila Sanela Pokrajčić, članica FERK-a, kupac će ostati priključen na istu mrežu.

- Tehnika se ne mijenja i svi kvarovi ostaju i dalje u nadležnosti distributera koji gazduje mrežama na tom području - rekla je Pokrajčić, dodavši da kupac ima pravo istovremeno zaključiti ugovore s više snabdjevača.

Nema ograničenja

Kupci moraju znati, naglašeno je u FERK-u, da promjena snabdjevača nije konačna niti postoji ograničenje koliko se puta tokom godine to može raditi. Ipak, postupak se prilikom svake promjene mora voditi ispočetka.

Rečeno je, također, da se u dijelu cijene koja se odnosi na distributivnu mrežu tarifni dizajn neće mijenjati. Bit će zadržano sezonsko i dnevno diferenciranje, odnosno jeftina i skupa tarifa tokom dana te ljetna i zimska tarifa tokom godine.

EU pozdravlja odluku DERK-a

Usvajanje dugoročnog plana razvoja prijenosne mreže za period od 2014. do 2023. pozitivan je korak, kazao je portparol Delegacije EU u BiH Endi Mekgafi (Andy McGuffie), komentirajući odluku Regulatorne komisije za električnu energiju BiH (DERK), kojom je usvojen ovaj plan.

- To je jedan od uvjeta navedenih u Zaključcima sastanka ministara EU i BiH o energetskim pitanjima koji je održan u Briselu 28. januara u vezi s daljnjom distribucijom neto prihoda "Elektroprijenosa BiH" - dodao je Mekgafi.